Hoppa till huvudinnehållet

Grundskola lärde ut svordomar till tredjeklassare

Publicerad:
Skarp kritik riktas mot skolförvaltningen efter att en grundskola i Karlskoga kommun lärt ut svordomar till elever i årskurs tre. Genrebild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Din uppstoppade hora, jag hatar dig och bitch. Det är några av alla svordomar, kraftuttryck och skällsord som eleverna i årskurs tre på en grundskola i Karlskoga kommun fått lära sig. Nu riktas skarp kritik mot skolförvaltningen.

En förälder till en elev i årskurs tre på en grundskola i Karlskoga kommun har lämnat in synpunkter till kommunen med kritik mot skolförvaltningen. I ärendet står beskrivet att det ska vara trygghetsrådet på skolan som sammanställt en lista med svordomar, kraftuttryck och skällsord som eleverna på skolan hört.

Därefter ska man ha arbetat med orden i olika grupparbeten. Föräldern beskriver det som att ”detta är att likställa med att man lärt ut fula ord och dess betydelse till barn i årskurs tre som är nio och tio år gamla”.

Förståelse

Rektorn vid berörd skola menar dock på att syftet med arbetet var att ge barnen en förståelse för betydelsen av de ord som de använder.

– Jag har arbetat i flera kommuner och detta är inget som är unikt för Karlskoga. Genom att plocka upp vilka ord barnen använder och sedan arbeta med dem har fått ned användandet markant, förklarar rektorn.

Värdegrundsarbetet har genomförts med hjälp av skolans trygghetsråd och på många elevers egna begäran.

– Idag snappar barn upp ord från tv-spel, filmer och sociala medier, och sedan används orden barnen emellan utan att de egentligen förstår innebörden av dem. Så för mig är detta inget konstigt utan bara undervisning med fokus på språket, avslutar rektorn.

Exempel på ord som anmälaren uppger att skolan lärt ut:

Mammaknullare

Din uppstoppade hora

Bitch

Idiot

Bög

Jävlar

Snorunge

Horunge

Artikeltaggar

KarlskogaKarlskoga kommunSkola och utbildningSkolorSociala nätverkUndervisning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.