Hoppa till huvudinnehållet

Anställd polisanmäld – misstänks för miljonstöld

Publicerad:
Sveaskog i Karlskoga har polisanmält en före detta anställd som nu är misstänkt för trolöshet mot huvudman. Foto: Kajsa Juslin

En före detta anställd på det statligt ägda bolaget Sveaskog i Karlskoga misstänks för att ha svindlat bort miljonbelopp för sin förra arbetsgivare.

Det statligt ägda företaget Sveaskog med kontor i Karlskoga har polisanmält en före detta anställd.

Enligt anmälan misstänker företaget att den före detta anställda bland annat godkänt fakturor och att det sammantaget handlar det om en ansenlig summa pengar.

Enligt källor handlar det om både inköp och så kallade luftfakturor som ställts till företaget. Personen ska ha loggat in i system med annan användares uppgifter och därigenom kunnat godkänna fakturor.

Den före detta anställda ska även ha kopplingar till en av de entreprenörer som Sveaskog i Karlskoga använder.

Huruvida fakturor från företaget är inblandade i händelsen eller inte har i nuläget inte gått att bekräfta, men enligt källorna ska avtalet med entreprenören vara uppsagt och slutar att gälla under hösten.

Utredning pågår

Förskingringen som ska ha pågått över flera år bekräftas av åklagare Christina Hildebrand.

– Det är alldeles riktigt, det är en person som är misstänkt för brott mot sin förra arbetsgivare och ska ha pågått sedan 2018, säger Hildebrand.

Brottet som anmäldes 2022 går under rubriceringen trolöshet mot huvudman. Enligt åklagaren är det en pågående förundersökning.

Miljoner

Någon exakt summa vill inte Hildebrand uppge, men bekräftar att det handlar om ett större belopp.

– Det är ju miljonbelopp i alla fall, det kan jag bekräfta, säger Hildebrand.

Hon säger att även om beloppet är stort är det i dagsläget för tidigt att spekulera i om förundersökningen leder till åtal eller ej.

Om och när personen blivit uppsagd, avskedad eller om man nått någon form av överenskommelse är oklart.

Tidningen har sökt ansvariga på Sveaskog för få en kommentar på det inträffade. Efter påminnelse återkopplade presschefen, Nadia Jaber, och meddelade att företaget avvaktar den pågående utredningen och avböjer att kommentera.

Artikeltaggar

ÅklagareBrott, lag och rättFörskingringFörundersökningKarlskogaSveaskogTrolöshet mot huvudman

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.