Hoppa till huvudinnehållet

Taket för rot-avdraget höjs 2024

Publicerad:
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) vid en tidigare presskonferens i pressrummet på Rosenbad. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Rotavdraget höjs nästa år med 25 000 kronor, meddelar finansminister Elisabeth Svantesson (M) vid en pressträff.

Höjningen, som ska träda i kraft den 1 juli, innebär att taket höjs från 50 000 kronor till 75 000 kronor.

– Vi gör detta för att rut-avdraget inte ska tränga undan viktiga investeringar i renoveringar för hushållen, säger finansministern.

Med på pressträffen är även infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD), som konstaterar att man räknar med positiva effekter av höjningen.

– Vi förväntar oss att efterfrågan på rot-arbete kommer att öka, och att efterfrågan på arbetstillfällen i bygg- och anläggningsarbeten kommer att öka, säger Carlson.

Vid pressträffen presenterar ministrarna ytterligare två budgetnyheter. Det gäller vad man kallar bonusar till kommunerna.

Dels vad gäller omvandling av kontorslokaler till bostäder på 20 miljoner kronor 2024, följt av 25 miljoner per år 2025 och 2026. Dels vad gäller byggandet av fler småhus på 60 miljoner kronor 2024, följt av 75 miljoner per år kommande två år.

Artikeltaggar

Andreas CarlsonBostad och byggenBostäderElisabeth SvantessonHushållInvesteringarKristdemokraternaModeraternaRenoveringarRosenbad

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.