Hoppa till huvudinnehållet

Dyrare VA, sophämtning och sotning för hushållen i Degerfors

Publicerad:
VA-chef Tony Kölborg berättar om den föreslagna höjningen av VA-taxa. Här visar han upp nya, digitala och fjärrstyrda, vattenmätare. Foto: Love Tallmyren

Dyrare VA-taxa och renhållningstaxa samt högre sotningsavgift. Det är vad boende i Degerfors kommun kan vänta sig vid årsskiftet, om kommunstyrelsens beslut anammas i fullmäktige.

Det är tredje gången som VA-taxan höjs med mellan 6 och 8 procent, för grundavgift och levererat vatten. Den stora skillnaden vid kommande höjning som, om fullmäktige går på kommunstyrelsens förslag, gäller från nyåret är grundavgiften för mätare.

– Förut har man haft samma grundavgift även om man hade en stor eller två mätare, som om man hade en liten, vilket inte är rättvist, säger kommunens VA-chef Tony Kölborg.

Istället ska grundavgiften baseras på mätarnas nominella flöde i Qn, det vill säga kubikmeter i timmen, avgöra grundavgiften.

– Större mätare är dyrare att köpa in och ska bytas vart femte år, medan mindre mätare ska bytas vart åttonde år, förklarar Kölborg.

Det är större fastigheter om flera lägenheter som behöver större mätare med större flöde.

Så mycket höjs det

Grundavgiften för en vanlig villa som förbrukar i snitt 10 kubikmeter per år höjs från 2 348,75 kronor till 2 495 kronor medan kubikpriset för levererat vatten, sammanräknat dricks- och spillvatten, höjs från 20,56 kronor till 22, 287 kronor. Priset per bostadsenhet höjs från 2348,75 till 2 495 kronor. Totalt en höjning på 464 kronor per år.

– I runda slängar ger höjningen ökade intäkter på 2-2,5 miljoner kronor, säger Kölborg.

Höjningen ska bland annat täcka resursförstärkning och kapitalkostnader för investeringar i ledningsnätet, det nya vattenverket och övriga VA-anläggningar. Men Kölborg nämner också ökade priser på el, material och kemikalier.

Kemikalier används inte i dricksvattnet i Degerfors där det räcker med att lufta vattnet för att få upp pH-värdet, men i viss mån i Åtorp, för att höja pH-värdet för att förhindra korrosion i ledningarna, samt i Svartå för att filter ska dra åt sig partiklar, av järn, som där förekommer i vattnet.

Därutöver används fällningskemikalier i reningsverken.

Fler höjningar?

Huruvida det kommer räcka med den tredje höjning som nu görs kan inte Kölborg svara på.

– De är gamla järnledningar och vi gör VA-saneringar där de byts ut plus andra saker, som att vi nu ska spola rent ledningsnätet. VA-sanering har vi gjort på nästan hela Bruket och just nu gör vi det på Arngärdesgatan i Strömtorp, säger han.

På frågan vad saneringen på nämnda gata kostar, är svaret mellan 10 och 12 miljoner kronor, vilket man lånar upp till men däremot läggs kapitalkostnaden på driften.

– Sen vet vi inte var elpriset hamnar, för kommunens elavtal går ut i år. Vi köper nu 1,4 miljoner kilowattimmar om året till våra anläggningar, säger Kölborg och med den förbrukningen är kilowattpriset ganska avgörande.

VA-jobbet på Arngärdesgatan i Strömtorp beräknas kosta 10-12 miljoner kronor.
VA-jobbet på Arngärdesgatan i Strömtorp beräknas kosta 10-12 miljoner kronor. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Men Kölborg poängterar att man energieffektiviserar så mycket som går, bland annat har man installerat solceller på nya vattenverket, man tittar även på energieffekten på pumpar och annat.

Sophämtning höjs

Renhållningstaxan höjs också vid årsskiftet, om förslaget går igenom, för att täcka kostnader för avfallshanteringen då det kommunala ansvaret utökas att omfatta alla kommunens återvinningsstationer samt att matavfallsinsamling blir obligatoriskt. Höjningen ska också täcka resursförstärkning och kapitalkostnader för investeringar inom avfallshanteringen.

Det handlar om tio procents höjning, vilket för enbostadshushåll med 140 liters kärl där man som sorterar ut sitt matavfall kommer att betala 231 kr mer per år. För motsvarande med fritidshus blir höjningen knappt 17 kronor per faktura, det vill säga knappt 68 kronor totalt medan det i flerfamiljshus gör bortåt 500 kronor per faktura.

Dyrare sotning

Slutligen så föreslås även sotningstaxan höjas och det redan från 1 november i år. Det är BRT, Bergslagens räddningstjänst, som begärt att taxa för grundavgift avseende sotning ska höjas. Man har sett över grundavgiften och kommit fram till att taxan är för låg i förhållande till den faktiska tidsåtgången.

Timtaxan är sen i våras 558 kronor och tidsåtgången har den entreprenör som anlitas beräknat till i snitt till 13,5 minuter för helårsbebodd fastighet och 22,5 minuter för ett fritidsboende inom Degerfors kommun.

Taxan för helårsbebodd fastighet är nu 98 kronor och för fritidshus 166 kronor, men föreslås höjas till 126 respektive 210 kronor.

Samtliga höjningar ska upp till kommunfullmäktige för beslut innan de slår igenom.

Läs också:

Nu höjs VA-taxan ännu ett snäppDegerfors kommun får större och digitala soptunnorDet lönar sig att sortera när ny renhållningstaxa träder i kraftNy renhållningstaxa gör hundralappar - dyrt för osorterat avfall

Artikeltaggar

ÅtorpBergslagens räddningstjänstDegerforsDegerfors kommunFastigheterKommunfullmäktigeKommunstyrelsenPolitikSaneringSvartåTony KölborgVatten

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.