Hoppa till huvudinnehållet

Alternativ till samarbete med Karlskoga bör utredas mer: ”Underlaget är otillräckligt”

Publicerad:
Patrik Renberg, S-ledamot för Degerfors i folkhälsonämnden, oroar sig för barnens bästa och folkhälsan när det gäller splittringen mellan samarbetskommunerna. Foto: Love Tallmyren

Folkhälsonämnden ska nu på onsdag besluta om alternativa samverkansformer istället för en gemensam nämnd, som man har idag men som Karlskoga sagt upp. Men från Degerfors håll anser man att underlaget är otillräckligt för att gå till beslut och yrkar att mer tid ges för utredningen.

I december beslutade kommunfullmäktige i Karlskoga att säga upp samverkansavtalet mellan Karlskoga och Degerfors avseende folkhälsonämnden. Folkhälsonämnden, i samverkan med kommunstyrelsen, fick i uppdrag att utreda hur man kan säkerställa hur effektivitet kan erhållas genom samverkan i annan form.

Mål i rätten

Kommunstyrelsens ordförande i Degerfors begärde en laglighetsprövning av beslutet att säga upp avtalet hos förvaltningsrätten, med hänvisning att beslutet inte fattats på korrekt sätt då folkhälsonämnden inte beretts möjlighet att yttra sig, innan beslutet fattades i fullmäktige.

Någon dom har ännu inte kommit och folkhälsonämnden bad om anstånd för utredningen till den 30 november 2023, vilket beviljades av fullmäktige.

Folkhälsonämnden har dock diskuterat inriktningen på fortsatt utredning av samverkan och kommit fram till att fortsatt utredning ska hantera driftformerna att fortsätta med gemensam nämnd, avtalssamverkan eller att samverkan upphör, vilket har sammanfattats i en remissutredning.

Tonys enmansshow

Kommunstyrelsens arbetsutskott i Degerfors har yttrat sig över remissen, man finner underlaget otillräckligt och yrkar att mer tid ges att utreda de föreslagna samverkansformerna grundligt beträffande politiska, ekonomiska, organisatoriska och verksamhetsmässiga följder.

– Det här är Tony Rings enmansshow, säger S-ledamoten Patrik Renberg, som är oppositionens ledamot från Degerfors i folkhälsonämnden.

– Vi har begärt en utredning för att se vad som är Degerfors del i det här. Eftersom det är en gemensam nämnd är det svårare att få ut all data vad som är Degerfors och inte samt vad vi behöver om det blir splittring. Men vi har inte fått det vi begärt tycker vi, säger Renberg.

Saker man behöver titta närmare på, enligt Renberg, är bland annat förskoleköket.

– Jag vet inte var det landar, antingen köper vi tjänsten från Karlskoga eller så bygger vi ut något kök vi har, så vi klarar det, säger Renberg.

Andra samarbeten

– Sen det jag är är orolig för är barnens och folkhälsan, om vi har nog med resurser för att kunna vara den barnrättskommun vi är idag, som innebär att alla beslut ska tas upp med hänsyn till barnens rättigheter. Jag anser att det beslut Tony och de andra tog om folkhälsonämnden inte är baserat på vad som är bäst för barnen, säger Renberg.

Han menar att det krävs mer tid för att utreda allt men tror dock inte allt hänger på samarbetet med Karlskoga.

– Tittar man på gymnasienämnden så vart det billigare för Degerfors när samarbetet sades upp och det kanske det blir för folkhälsonämnden också. Sen har vi samarbete med flera andra kommuner, exempelvis i överförmyndarnämnden samt i taxe- och avgiftsnämnden. Så det finns fler samarbeten, vi vet inte riktigt vart det landar, säger Renberg.

Föreslår förlängning

Samhälle och serviceförvaltningens förslag till folkhälsonämnden är att de föreslår kommunfullmäktige att fortsätta med gemensam nämnd, med ambition att i framtiden övergå till avtalssamverkan om erforderliga underlag visar på att det är den mest effektiva samverkansformen för kost-, städ- och folkhälsofrågor.

Man föreslår dessutom att nämnden, med tanke på utredningsbehovet, förlänger uppsägningsdatumet till den sista december nästa år.

Avtal sades upp, överklagades och utreddes på nytt – nu får Degerfors säga sittEfter uppsagt samarbete: Vi känner oss inte behandlade med respektFolkhälsonämnden går i graven – Karlskoga bryter avtalet

Artikeltaggar

BeslutDegerforsKarlskogaKommunfullmäktigeKommunstyrelsenNämnderPatrik RenbergPolitikSamhälle och serviceförvaltningenTony Ring

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.