Mannagrynsgröt, yoghurt eller macka är några av alternativen som eleverna på Stråningstorpsskolan erbjuds när de är testpiloter för skolfrukost i Karlskoga. Nu är det upp till bevis om frukost kan förbättra skolresultat och ge en lugnare skoldag.
– Det är jättekul att det är igång, säger Amanda Lindgren (M), ordförande i folkhälsonämnden.
Klockan är halv åtta på morgonen och skoldagen har ännu inte börjat. Det doftar kanel i matsalen i på Stråningstorpsskolan och på matborden står värmeljus tända och i rask takt börjar det fyllas på med elever som tar för sig av mannagrynsgröten.
– Det är en favorit hos barnen som är lätt att göra, säger Liselotte som arbetar i skolans kök som tillagar gröten som serveras två dagar i veckan.
På en tv-skärm brinner en brasa och det är lugn och ro i matsalen samtidigt som eleverna pratar.
– Det är ett mysigt surr, säger Anneli Bramvehl (M), ordförande barn- och utbildningsnämnden.
Ingen fritidsgård
Frukosten är igång sedan några veckor och kommer att erbjudas skolans elever till februari nästa år. Amanda Lindgren och Anneli Bramvehl passar på att testa frukten, eller frukosten, av sitt hårda arbete under sitt besök. Idén till att testa skolfrukost fick de redan förra året men det tog ett tag att göra verklighet av den då bland annat skolförvaltningen letade efter en ny chef.
– Det varierar hur många som äter, vissa dagar har det varit 40 elever och någon dag var det 90, berättar Maria Lindström, rektor på skolan.
– Om är nyhetens behag som gör att eleverna kommer är svårt att veta. Vi får se hur det blir framme i oktober när det är mörkt och kallt.
Som det är nu har eleverna 20 minuter på sig att äta frukost och det är få som som kommer i sista stund.
– Det jag är imponerad över är barnen, säger Maria Lindström.
De är i skolan en halvtimme innan skolan börjar för att hinna med frukosten. Maria Lindström får syn på en mobil som ligger bredvid en elev på matbordet och går för att be eleven ta undan den.
– De får inte ha mobilen framme under frukosten för det är ingen fritidsgård, säger hon.
Det hörs inga protester utan frukosten fortsätter lika lugnt och stilla som.
Så funkar det
När eleverna går in i matsalen tas de emot av frukostvärden Nameer.
– Han går in som vikarie under dagen, berättar Maria Lindström.
Ett krav som hon ställde innan piloten körde igång var att den inte fick påverka personalen på något sätt.
– Det blir för kort om tid på eftermiddagen annars.
Därför anställdes extra personal. Innan piloten kunde genomföras fanns det vissa knutar att reda ut.
– Skulle vi ta närvaro eller inte? För så fort barnen kliver innanför skolans tröskel är de vårt ansvar, säger Maria Lindström.
Skolan landade i att inte ta närvaro utan att det skulle vara helt frivilligt och inget tvång att äta frukost. Hon hade önskat lite bättre förankring från att det politiska beslutet togs till att det piloten skulle genomföras vid terminsstart. Mer tid hade varit önskvärt.
– Men vi är vana vid att saker ska genomföras så då gör vi det.
Mönster
Klockan tickar på och sorlet i matsalen börjar dämpa sig. Det är dags för eleverna att ta sig till sina lektioner och Nameer påminner några elever att det är läge att plocka undan sin disk.
I februari kommer en rapport att lämnas till barn- och utbildningsnämnden om vad piloten visar.
– Vi har bokat in delrapporter innan dess. Men det ska bli spännande vad rapporten visar, säger Anneli Bramvehl och tillägger:
– Man kan titta mer djuplodande på vad det finns för mönster gällande ärenden med kränkande behandling över olika tider.
Att noga mäta resultat är viktigt för om frukosten kommer att införas på fler skolor.
– Det vill veta är hur skoldagen påverkas, blir det lugnare fram till lunch? säger Maria Lindström.