Hoppa till huvudinnehållet

Länstrafiken måste spara 50 miljoner – kan bli färre turer

Publicerad:
Länstrafiken måste spara in på verksamheten.
Länstrafiken måste spara in på verksamheten.

Den höga inflationen har slagit hårt mot Region Örebro läns verksamheter, inte minst Länstrafiken. Delårsrapporten för årets första sex månader pekar mot ett minus på 155 miljoner kronor. Men det finns även ljusglimtar i rapporten.

– Kostnaderna drar iväg för hela regionen. Det är inflationen som är orsaken. För oss är det bränslepriserna som har ökat med 20 procent, säger Nina Höijer (S) som är ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Kollektivtrafiknämnden har nu fått i uppdrag av regionen att spara in 50 miljoner kronor på verksamheten. Hur besparingarna kommer att se ut är inte klart än. En arbetsgrupp håller på att ta fram ett antal sparförslag som ska presenteras för nämnden i november. Beslutet om vilka sparåtgärder som ska genomföras kommer sedan att fattas i början av december.

– Det är upp till oss från de olika politiska partierna att väga för- och nackdelar i de olika alternativen mot varandra. Vi har ett sparbeting på 50 miljoner. Om inte skatten hade höjts hade det varit det tredubbla!

Höjer med tio procent

En åtgärd är redan beslutad, nämligen att höja biljettpriserna.

– Ett av besluten vi tog i regionfullmäktige i juni var att vi ska höja alla avgifter med tio procent. Vi kommer förmodligen att höja i januari nästa år, det är då vi brukar införa höjningar. Men exakt när det ska ske tar vi beslut om i december, säger Höijer.

Det har inte varit aktuellt att höja biljettpriserna med 20 procent för att på så sätt täcka kostnadshöjningarna, eftersom risken då hade varit stor att många valt bort bussen som resealternativ.

Nina Höijer ordförande för socialdemokraterna i Karlskoga
Nina Höijer ordförande för socialdemokraterna i Karlskoga Foto: Kajsa Juslin

En komplicerande faktor är att man nyligen har genomfört en besparing. Då sparade man bland annat in på ett antal turer som hade väldigt få eller inga resenärer alls. Dessutom återförde man ansvaret för skolskjutsar till kommunerna, vilket innebar ytterligare besparingar för Länstrafiken.

– Allt det där är redan gjort. Den trafik vi har kvar nyttjas ganska mycket, men det kan bli att vi får ta bort turer så att det blir glesare trafik.

Det blir ett noggrant övervägande av vilka konsekvenserna blir om man tar bort turer eller avgångar. Blir det för trångt på bussarna? Blir det för glest mellan avgångarna?

– Allt det där brottas förvaltningen med nu och försöker ge oss så mycket svar som möjligt så att vi kan känna att vi vet hur vi ska lösa det, säger Nina Höijer.

Finns ljusglimtar

I dag drivs bussarna av relativt miljövänliga bränslen som HVO och biogas. Det är inte aktuellt att byta till billigare drivmedel.

– Vi har valt att inte gå den vägen, för då skulle vi direkt frångå vår princip om fossilfrihet. Det är en stor överlevnadsfråga för framtida generationer.

Trots det mörka ekonomiska läget finns det ändå ljusglimtar i delårsrapporten. En är att nästan alla resenärer har hittat tillbaka till bussarna igen efter pandemin, då bussåkandet sjönk kraftigt.

– På linje 500 mellan Karlskoga och Örebro har vi fler resenärer än vi hade 2019, säger Nina Höijer.

Totalt har resandet under årets första sex månader ökat med 19 procent jämfört med samma period förra året.

Artikeltaggar

BeslutInflationKarlskogaNämnderNina HöijerÖrebroPolitikRegion Örebro länRegionen spararSocialdemokraternaTrafik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.