Hoppa till huvudinnehållet

Fortsatte ta emot bostadsbidrag efter flytt

Publicerad:
Försäkringskassan betalade varje månad ut 3800 kronor i bostadsbidrag till Karlskogakvinnan som inte talade om att hon flyttat. Foto: Johan Nilsson/TT

En kvinna som under våren 2022 var bosatt på en adress i Karlskoga fick bostadsbidrag varje månad. När det uppmärksammades att kvinnan, utan att meddela, flyttat från adressen åtalades hon och nu har tingsrättens dom fallit.

Kvinnan som är i 40-årsåldern fick varje månad 3800 kronor i bostadsbidrag från Försäkringskassan, pengar som skulle gå till att betala hyra för en bostad i Karlskoga.

Dock flyttade kvinnan från adressen i mars 2022, men glömde att meddela detta och bidraget fortsatte att betalas ut i fyra månader, en summa på totalt 15 200 kronor.

Kvinnan själv medger att hon inte bott på adressen, men att hon inte haft någon möjlighet att kontakta Försäkringskassan under den aktuella perioden då hon varit på resande fot och inte haft tillgång till vare sig mobiltelefon eller dator.

Skyldig

Tingsrätten skriver i sin dom att det visserligen saknas skäl att ifrågasätta kvinnans uppgifter om att hon varit bortrest, men finner skäl att ifrågasätta uppgiften om att hon inte alls kunnat kontakta Försäkringskassan under den tiden.

Örebro tingsrätt dömde kvinnan skyldig till fyra fall av bidragsbrott med påföljden villkorlig dom och böter på 2000 kronor. Hon ska dessutom betala en avgift till brottsofferfonden på 800 kronor.

Artikeltaggar

BidragsbrottBöterBrott, lag och rättFörsäkringskassanKarlskogaÖrebro tingsrättSkadestånd

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.