Hoppa till huvudinnehållet

Hur står det till med beslutsfattandet?

Publicerad:
Insändarskribent undrar hur det kan ha gått så illa med byggandet av ny läktare på Stora Valla. Foto: Bo Walldén

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Degerfors IF har haft hela tre år på sig att bygga en ny läktare med 3000 sittplatser under tak för att uppfylla kravet från Svenska Fotbollförbundet gällande allsvenska arenor, och nu går Ordförande Fredrik Rakar ut och säger att Degerfors IF kanske inte kan spela några hemmamatcher under nästa säsong, då upphandlingen inte har lett till något konkret beslut.

Han vill att nästa medlemsmöte ska handla om läktaren och att inga andra frågor ska diskuteras. Tror jag det att han inte vill diskutera den kritik som har riktats mot styrelsen den senaste tiden angående styrelsens hantering av tränarbyte.

Nu finns det ytterligare en anledning att starkt ifrågasätta styrelsens förmåga att leda Degerfors IF. Trots att Rakar faktiskt har varit anställd på kommunen fram tills i våras, så har han inte lyckats få till en lösning gällande läktaren. Det är häpnadsväckande hur det ens är möjligt att sitta så nära de beslutande och att inte under tre år få till en lösning.

Dessutom kan man ifrågasätta upplägget med att en av styrelseledamöterna i Degerfors IF har varit arvoderad som projektledare av kommunen under en längre tid. Det verkar inte ha funkat något vidare bra i alla fall. Troligtvis skulle skattemedlen ha kunnat nyttjats bättre med en professionell projektledare.

Hur kan dessa två herrar inte ha agerat alls under sommaren? Anbudstiden för upphandlingen gick ju ut den 9 juni, vilket är tre månader sedan. Varför har man inte drivit frågan förrän nu? Kommunens politiker verkar visserligen ha gått på långsemester, då de inte har haft något kommunfullmäktige sedan den 12 juni samt att de har ställt in nämndmöten. Kommunstyrelsen hade inga möten alls under juni, juli och augusti. Värt att nämnas är att Kultur- och utbildningsnämnden endast verkar ha haft tre möten under hela året. Hur produktiva är egentligen vänstern?

Serviceförvaltningens chef Ola Tollin har ju dock inte varit ledig hela sommaren, så varför har inte Rakar varit i kontakt med honom och agerat i denna fråga tidigare? Tvekar han på om klubben kommer att klara sig kvar i Allsvenskan? Trillar man ur så uppfyller ju nuvarande arena i alla fall kraven för spel i Superettan med 1000 sittplatser under tak.

Det styrande partiet Vänsterpartiet har hanterat detta dåligt. Man kunde ha löst läktarfrågan mycket tidigare och visat att man tror på klubben. Man har haft ett gyllene tillfälle att som liten kommun ha en klubb i Allsvenskan, men detta har man inte använt sig av alls. Inte annat än den reklam för Vänsterpartiet Degerfors som man ser på reklamplats nästan varje match. Den är mig veterligen dessutom gratis för partiet. Det borde för övrigt inte vara tillåtet med politisk reklam på Stora Valla, i alla fall inte om det endast är ett parti som ska få reklam här.

En som förfäras över flatheten i Degerfors

Artikeltaggar

AllsvenskanDegerforsDegerfors IF HerrEkonomiFredrik RakarKommunstyrelsenNäringslivReklamServiceförvaltningenStora VallaStyrelserSvenska FotbollförbundetUpphandlingVänsterpartiet