Hoppa till huvudinnehållet

Putin och Kim lovar att stärka banden

Publicerad:
Rysslands president Vladimir Putin skakar hand med sin gäst, Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, under deras möte på rymdbasen Vostotjnyj på onsdagen. Bilden kommer från ryska statliga Sputnik. Foto: Vladimir Smirnov/Sputnik/AP/TT

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har lovat Rysslands president Vladimir Putin "fullt och ovillkorligt stöd" för "Rysslands heliga kamp", under deras möte på rymdbasen Vostotjnyj i östra Ryssland.

Putin förklarade att Ryssland kan hjälpa Nordkorea att bygga satelliter.

Nordkoreas relationer med Ryssland är "första prioritet", bedyrade Kim Jong-Un under toppmötet. Han välkomnades på onsdagen av Vladimir Putin vid ingången till en monteringsbyggnad för bärraketer på rymdbasen. De två ledarna skakade hand och Putin sade att han var mycket glad att träffa Kim, rapporterar ryska statliga medier.

Putin ska när de träffades ha sagt att Ryssland kan vara behjälpligt när Nordkorea vill bygga satelliter.

– Det är därför vi kom hit. Nordkoreas ledare visar stort intresse för raketteknik. De försöker utveckla sitt rymdprogram, sade Putin enligt ryska nyhetsbyråer.

"Alla frågor"

Besöket inleddes med en visning på rymdbasen, enligt ryska statliga nyhetsbyråer. Sedan hölls ett bredare samtal mellan de två ledarnas delegationer, sedan följde de två ledarnas enskilda samtal. Under mötet skulle de enligt den ryske presidenten diskutera "alla frågor".

– Vi kommer att diskutera alla frågor utan att skynda oss. Vi har tid, sade han inför mötet som varade i ungefär två timmar.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un sade att Nordkorea erbjuder sitt "fulla och ovillkorliga stöd" för Rysslands "heliga kamp" för att försvara sina säkerhetsintressen. Uttalandet, som kom via tolk, ses som en hänvisning till kriget i Ukraina.

Efter en gemensam måltid som enligt BBC bestod av anksallad, krabbdumplings, fisksoppa, stör med svamp och en bärdessert lämnade Kim Jong-Un basen, enligt ryska statliga nyhetsbyrån Ria.

Guterres: Respektera sanktioner

Kim hann vid mötet bland annat hylla vad han kallade den "hjältemodiga" ryska militären i Ukraina, enligt ryska nyhetsbyråer.

Efter mötet mellan de båda ledarna uppmanade FN-chefen António Guterres alla länder att respektera FN:s sanktioner mot Nordkorea.

– Varje form av samarbete med Nordkorea, från vilket land som helst, måste respektera de sanktioner som har införts av säkerhetsrådet, slog Guterres fast.

Det kom även kommentarer från USA:s utrikesdepartement, där James O’Brien som ansvarar för sanktionsfrågor drog slutsatsen att Ryssland "är nere på bottenskrapet i sin jakt på stöd, eftersom att man har problem med att upprätthålla sin militär".

Robottest

I förhandsspekulationerna hade de båda ledarna väntats diskutera möjligheterna för Nordkorea att förse Ryssland med mer vapen för att använda i kriget mot Ukraina, befarar experter och försvarskällor i väst.

Enligt källor till The New York Times vill Putin att Kim Jong-Un skickar artillerigranater och pansarvärnsrobotar till Ryssland, och att Nordkorea i utbyte får avancerad teknik för satelliter och atomubåtar.

Bara timmar före handslaget med Putin hade Nordkorea genomfört ett robottest genom att avfyra två ballistiska robotar mot det Japanska havet, enligt Sydkoreas militär.

Kim Jong-Un klev på sitt bepansrade tåg och lämnade Pyongyang i söndags, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA. På tåget satt också militärtoppar, regeringsföreträdare och tjänstemän inom vapenproduktion och rymdteknik.

I den ryska delegationen deltog bland annat försvarsministern Sergej Sjojgu och utrikesminister Sergej Lavrov. Bland Nordkoreas representanter på plats i östra Ryssland fanns arméchef Pak Jong-Chon och Jo Chun Ryong, avdelningschef för ammunitionsindustrin, enligt nordkoreanska statliga medier.

Artikeltaggar

BBCFNMilitärNordkoreaPolitikRobotarRysslandSanktionerUkrainaVapenVladimir Putin

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.