Hoppa till huvudinnehållet

Verktyg och batterier är tjuvarnas favorit – så skyddar du dig mot inbrott

Publicerad:
Genom att ta till åtgärder kan du som fritidshusägare skydda dig mot inbrott och stöld. Genrebild. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Motorsågar, batterier och trädgårdsverktyg är det vanligaste stöldgodset i fritidshus. Men det finns mycket du som fritidshusägare kan göra för att skydda dig mot inbrott.

Hösten är på intågande och allt fler lämnar sina fritidshus för säsongen. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet har över 200 stölder och inbrott anmälts i Region Bergslagen till och med juli i år.

– Många åker till sina fritidshus i början av sommaren och inser då att inbrott och stölder gjorts. Det är svårt att veta exakt när brotten begås, men flest anmälningar görs i maj och juni, förklarar Lina Nilsson, rådgivningsexpert hos stöldskyddsföreningen.

Enligt polisen är det som stulits mest under året motorsågar, trädgårdsverktyg och batterier. Orsaken tror Nilsson beror på att personer inte lämnar samma typ av värdesaker i sina fritidshus som i den permanenta bostaden.

– Verktyg och trädgårdsredskap är många gånger inte inlåst på samma sätt som elektronik och värdesaker, utan ställs i ett skjul med bara en enklare hasp, förklarar Nilsson.

Åtgärder

Det finns en hel del fritidshusägare kan göra för att skydda sig mot stölder och inbrott, och stöldskyddsföreningen har tagit fram en lista med förslag på åtgärder.

– Att gå ihop tillsammans och bedriva en grannsamverkan kan förebygga många inbrott, även att skaffa ordentliga certifierade lås på fönster och dörrar minskar risken för inbrott och stölder markant, berättar Nilsson.

Andra förslag på åtgärder är rörelsestyrd belysning, enklare larm och att inte dra för gardiner.

– Genom att ha belysning i fritidshuset gör det svårare för tjuven att komma undan osedd, avslutar Nilsson.

Stöldskyddsföreningens tips på förebyggande åtgärder:

• Förvara inga värdesaker i fritidshuset när du inte är där.

• Starta eller delta i Grannsamverkan.

• Använd certifierade lås på dörr, fönster och altandörr.

• Dra inte för gardinerna.

• Skaffa timer till några lampor inomhus så huset ser bebott ut.

• Installera gärna rörelsestyrd belysning till tomten så att tjuven inte kan bryta sig in utan att synas.

• Förvara verktyg och trädgårdsredskap inomhus eller i låst förråd.

• Larm är ett bra komplement till certifierade lås.

• Gå samman och skaffa en vägbom till området och inhägnader vid till exempel bryggor.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFritidshusInbrottStölder

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.