Hoppa till huvudinnehållet

Villapriserna i Karlskoga har vänt uppåt trots ränteläget

Publicerad:
Priserna på villor i Karlskoga har ökat de senaste tre månaderna. Foto: Per Lindgren

– Vi börjar se goda återhämtningstecken.

Det säger Johan Tjernström på Svensk Fastighetsförmedling om villapriserna i Karlskoga. Sett över de senaste tre månaderna har medelpriset ökat med 9,1 procent.

Nya siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att villapriserna har vänt uppåt. Under de senaste tre månaderna har 59 villor sålts i Karlskoga. Medelpriset på dem är 1 939 000 kronor, vilket innebär en ökning på 9,1 procent under tremånadersperioden. Sett över tolv månader ligger snittpriset på 1 896 000, en minskning på 8,1 procent. Det är ändå en kraftig förbättring:

– För en månad sedan låg minskningen över tolv månader på 15 procent. Vi märker att kurvan har börjat vända, vilket är väldigt skönt. Hela länet går bra, det är ett gott tecken för vår marknad, säger Johan Tjernström på Svensk Fastighetsförmedling i Karlskoga.

Mest i landet

I Örebro län har villapriserna stigit med 7 procent de senaste tre månaderna, vilket är mest i landet.

Prisökningen har skett trots att räntorna är högre än på många år och att det är risk för ännu högre räntor.

– Men det handlar också om det här med arbetstillfällen, och att ställa dem i relation med den prisbild vi har i kommunen. Jag ser att i de kommuner där villapriserna är högre har återhämtningen inte gått lika snabbt. I Karlskoga ligger medelpriset på 1,9 miljoner. Då påverkar räntan inte lika mycket som om man köper i Örebro där medelpriset är 3,6 miljoner.

Johan Tjernström, Svensk fastighetsförmedling.
Johan Tjernström, Svensk fastighetsförmedling. Foto: Svensk fastighetsförmedling

Johan Tjernström konstaterar att antalet affärer har gått ner en aning. Han tror att det beror på att en kundgrupp har minskat, nämligen de som köpte hus för att sälja dem vidare och tjäna en hacka.

Något som har ändrats betydligt är hur många som kommer på visningarna.

– Det är inte som det var 2021 när vi hade 25-30 familjer som kom på en visning av en villa i Bråten. I dag är vi nöjda om vi har 5-6 familjer som kommer och tittar.

Tar längre tid

Spekulanterna är alltså färre. Det tar även längre tid att sälja.

– Säljtiderna i dag, om man tittar på de senaste 12 månaderna i Karlskoga, ligger på i snitt 93 dagar. Rullar man tillbaka ytterligare 12 månader var det 47 dagar.

I länet som helhet har villapriserna de senaste tre månaderna ökat med 7,2 procent, att jämföra med rikssnittet som ligger på 1,7. Sett över den senaste tolvmånadersperioden ligger länet på minus 7,9 procent och riket på minus 8,3.

Degerfors, då? Där har för få villor sålts för att man ska kunna få fram pålitlig statistik.

Artikeltaggar

Bostad och byggenFastigheterKarlskogaÖrebroÖrebro länStatistikSvensk FastighetsförmedlingVillor

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.