Hoppa till huvudinnehållet

Degerfors IF ser domedagsscenario: ”Kan få avsäga oss allsvenskt spel”

Publicerad:
DIF:s ordförande Fredrik Rakar. Foto: Kajsa Juslin

– Ravinens brant närmar sig med stormsteg. Den yttersta konsekvensen kan bli att vi kan få avsäga oss allsvenskt spel.

DIF:s ordförande Fredrik Rakar är djupt oroad angående läktarbygget.

– Det här är ett nödrop eftersom styrelsen kan se ett domedagsscenario, säger han.

På torsdagskvällen var det stor uppslutning när Degerfors IF på ett medlemsmöte informerade om hur det ligger till kring läktarbygget, sedan kommunen nyligen meddelat DIF att samtliga anbud som kommit in översteg 15 miljoner kronor.

– Vi fick då frågan från Ola Tollin på kommunens serviceförvaltning om vi kan samla in eller bidra med fem miljoner kronor direkt och fem miljoner kronor på fem år, avslöjar klubbchefen Lars Weman.

Ser för stora risker

– Men det kan vi inte göra, vi kan inte pantsätta föreningens framtid. Risken är för stor. Och tiden att försöka samla in så mycket pengar på så kort tid är inte realistisk, säger Rakar.

DIF:s ordförande förklarar vidare:

– Vi är redan på minus ekonomiskt i år och kommer hur som helst att gå in haltandes i nästa säsong. Då vill vi inte ta risker som är alldeles för stora eftersom vi inte vet i vilken serie vi kommer att spela.

Bakgrunden är att klubben har ett avtal med Degerfors kommun att kommunen ska se till att en ny läktare byggs vilket möjliggjorde en dispens på tre år för spel i allsvenskan utan att klara av kravet: sittplats med tak för 3 000 personer.

Klubbchefen Lars Weman, till vänster, med en bekymrad Rakar bredvid sig.
Klubbchefen Lars Weman, till vänster, med en bekymrad Rakar bredvid sig. Foto: Kajsa Juslin

Rakar är medveten om att det är tufft ekonomiskt för Degerfors kommun, som nu ser över alla tänkbara möjligheter för att kunna bygga en läktare. Som att titta på enklare och därmed billigare lösningar.

Inga signaler har kommit från kommunen att läktarbygget inte ska bli av.

– Det har vi i föreningen i högsta grad förståelse för, att ekonomin inom kommunen är mycket ansträngd. Vi är medvetna om att även många andra har stora behov. Vår förhoppning är ändå att kommunen direkt trycker på knappen och sätter igång bygget, alltså accepterar något av de anbud som kommit in. Varje dag, varje vecka ser vi att vi kommer närmare att bli hemlösa, om inte kommunfullmäktige 25 september ändrar sig och skjuter till de pengar som krävs, säger Rakar.

Supportern Johan Wargclou, i röd keps, tar sig för pannan på det välbesökta medlemsmötet där DIF mycket tydligt informerade om hur allvarligt läget är.
Supportern Johan Wargclou, i röd keps, tar sig för pannan på det välbesökta medlemsmötet där DIF mycket tydligt informerade om hur allvarligt läget är. Foto: Kajsa Juslin

I annat fall ser DIF stora risker att den nya läktaren inte är färdig för att kunna användas under 2024.

Om det visar sig vara möjligt att komma in i Örebro och spela enstaka matcher där tills DIF får läktaren godkänd kommer det att bli väldigt kostsamt.

– Tittar vi på ökade kostnader tillsammans med förlorade intäkter rör det sig om, utan att överdriva, mellan 500 000 och 700 000 kronor per match, om vi bara ser på det rent ekonomiskt, säger Weman.

Lars Weman.
Lars Weman. Foto: Kajsa Juslin

Om DIF ramlar ner i superettan kommer kraven vara lägre. I så fall godkänns arenan för spel nästa säsong.

– Men om vi då går upp igen får vi ingen ny dispens, förklarar Weman.

”Har inte råd”

Vänsterpartisten Peter Pedersen, kommunfullmäktiges ordförande med ett stort DIF-hjärta, fanns på plats på medlemsmötet.

Han säger:

– Kommunen har helt enkelt inte råd att lägga mer än 15 miljoner kronor. Det har redan satsats 35–40 miljoner kronor på arenan.

Peter Pedersen.
Peter Pedersen. Foto: Kajsa Juslin

Från början var det 25 miljoner kronor som det handlade om till läktarbygget. Det beslutades för snart ett år sedan att den summan skulle bantas med tio miljoner kronor.

– Jag ser ingen politisk rörelse att det kan satsas mer pengar framöver utan snarare tvärtom, säger Pedersen.

Diktat uppifrån

– Vi vill inte sätta någon på pottkanten men det här är diktat som kommer uppifrån, tillägger Rakar om arenakraven.

Alla inblandade är medvetna om att förbundets krav på klubbarna är mycket svåra att klara av, framför allt för de ”mindre” klubbarna.

Thomas Johansson.
Thomas Johansson. Foto: Kajsa Juslin

Supportern Thomas Johansson har följt Degerfors IF i många år.

– Jag var på plats redan 1963 när vi vann Stora silvret, berättar han.

”Förbaskad på pamparna”

Han är oroad för DIF:s framtid.

– Särskilt efter att ha hört det som sagts här kväll. Jag blir förbaskad när jag tänker på hur pamparna dikterar kraven i stället för att se på småklubbarnas förutsättningar, säger Thomas Johansson.

Rakar fruktar att det inte blir några hemmamatcher i Degerfors nästa årUpphandlingsprocessen är avslutad – snart kommer besked om läktarbyggetFörvaltningschefen om nya läktaren: ”Fullständig sekretess – kan inte yttra mig”Studio Valla är tillbaka – Örqvist om hösten: ”Är som bäst när det stormar”

Artikeltaggar

AllsvenskanDegerfors Folkets husDegerfors IFFotbollFredrik RakarLars WemanPeter PedersenStora Valla

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.