Hoppa till huvudinnehållet

Skolan med 42 elever, kohagar och hembakt bröd: ”Det är en idyll”

Publicerad:
Astrid går i första klass på Grunnebacka skola och demonstrerar här hur god balans hon har i kompisgungan. Foto: Joakim Magnusson

Mitt i den lantliga idyllen finns en liten skola med 42 elever men inga fjärdeklassare. Fotbollarna hamnar i kohagen på lunchrasten och brödet i skolbespisningen knådas för hand.

Grunnebacka skola i Rudskoga är skolan med många fördelar och stora utmaningar.

– En morgon när vi kom hit hade korna tagit sig in på skolgården. De var på väg upp för kullen vid rutschkanan, berättar resursläraren Niclas Vesterberg glatt.

Det händer då och då. Staketet som håller korna i hagen fallerar, eller så bygger en mås sitt bo på skoltaket. Naturen finns runt knuten. Harar och rådjur passerar förbi ibland.

– Men det är bra för då får vi tillfälle att prata om sånt också. När vi har sommarfritids kan vi gå ner till vår egen badstrand. Det är 250 meter dit. Helt perfekt, säger Niclas och syftar på sjön Skagern ett längre stenkast från skolan.

Ingrid Abrahamsson har engagerat sig i Grunnebacka skola sedan 1972. Valter och Valfrid har inte varit med lika länge. De går i femman.
Ingrid Abrahamsson har engagerat sig i Grunnebacka skola sedan 1972. Valter och Valfrid har inte varit med lika länge. De går i femman. Foto: Joakim Magnusson

En av dem som känner trakten allra bäst är Ingrid Abrahamsson. Klockan är strax före 8 på morgonen när hon som vanligt kommer gående över skolgården.

– En del barn kommer fram till mig och säger ”du har haft min mamma” eller ”du har haft min pappa”. Men sist var det någon som kom fram och sa ”du har haft min morfar”. Jag har jobbat här sedan 1972. Det är en idyll, säger hon med ett skratt.

Läraren Lollo Lindberg med Oscar och Astrid. Det är mattelektion för ettorna och med en tärning ska de leta ”femkompisar”.
Läraren Lollo Lindberg med Oscar och Astrid. Det är mattelektion för ettorna och med en tärning ska de leta ”femkompisar”. Foto: Joakim Magnusson

Ingrid är egentligen pensionär men hoppar in som extraresurs på Grunnebacka och har ett eget litet rum med utsikt över skolgården. Under torsdagsförmiddagen kommer femteklassarna Valter och Valfrid på besök.

Jag bjuder på en skumtomte och en kopp kaffe
Valfrid i femte klass

– Men jag vill helst inte vara med på bild, säger Ingrid uppfordrande.

– Jo, kom igen nu Ingrid. Jag bjuder på en skumtomte och en kopp kaffe, säger Valfrid.

Och därmed var det bestämt!

Ingen rast utan fotboll.
Ingen rast utan fotboll. Foto: Joakim Magnusson

Skolan i all ära, men det är fotbollen som verkligen är en hjärtefråga för killarna. Favoritklubbarna är Degerfors – och Åtorp. Rudskoga har ingen egen fotbollsverksamhet. Det är till Åtorp, en mil åt nordost, som bygdens fotbollsfrälsta får bege sig. Och det finns några stycken. Varje rast är det full fart på skolans välklippta gräsplan. Det händer med jämna mellanrum att bollen åker in i kohagen alldeles intill skolgården.

– Den här rasten slutade matchen 0-0. Nästa rast är det ny match, säger Valter.

Läraren Lollo Lindberg:

– Fotbollen är alltid på liv och död. Man får hålla nere det lite ibland, säger hon med ett skratt.

Magdalena Dahlqvist med sonen Torvald. Magdalena är engagerad i skolföreningen och kämpar för skolans väl och ve. På kort sikt för att skolgården ska vara fräsch och att barnen har tillgång till nya bollar och klubbor. Och på lång sikt för att skolan ska få vara kvar.
Magdalena Dahlqvist med sonen Torvald. Magdalena är engagerad i skolföreningen och kämpar för skolans väl och ve. På kort sikt för att skolgården ska vara fräsch och att barnen har tillgång till nya bollar och klubbor. Och på lång sikt för att skolan ska få vara kvar. Foto: Joakim Magnusson

Grunnebacka skola är en liten grundskola mitt i Rudskogas lantliga idyll. Här går 42 elever läsåret 2023/2024. Det är en F-1:a, en 2-3:a och en 5-6:a. I år har skolan ingen fjärdeklassare. Den enda fyran på Grunnebacka fick hoppa upp ett hack till årskurs fem.

– Att rekrytera personal är alltid en utmaning. Det är inte alla som vill och kan undervisa i B-skoleform (med flera årskurser tillsammans). Men just nu har vi en jättebra personalgrupp där alla verkar trivas. De gör ett jättebra jobb, säger biträdande rektor Åsa Hallström.

Att rekrytera personal är alltid en utmaning
Biträdande rektor Åsa Hallström

På skolan finns också skolsköterskan Åsa Krans.

Åsa trivs även hon på Grunnebacka men är egentligen stationerad i Kristinehamn och ansvarar även för två andra skolor inom samma rektorsområde: Djurgårdsskolan i Kristinehamn och Björneborgs skola. Hon kommer till Grunnebacka varannan eller var tredje vecka.

Åsa Krans är en skolsköterska på genomresa. Var tredje vecka är hon i Rudskoga. Hon tjänstgör även i Björneborg och på Djurgårdsskolan i Kristinehamn.
Åsa Krans är en skolsköterska på genomresa. Var tredje vecka är hon i Rudskoga. Hon tjänstgör även i Björneborg och på Djurgårdsskolan i Kristinehamn. Foto: Joakim Magnusson

– Det är alltid trevligt att komma hit. Barnen är väldigt goa. Nu träffar jag som skolsköterska barnen ett och ett och det är förstås en annan sak än att träffa alla barnen i grupp, men så är det överallt.

När sexorna tar det stora klivet över till Djurgårdsskolan i stan för att börja högstadiet finns hon också där för dem.

– Då är det väldigt bra att jag har fått följa dem under en länge tid. Vi ”connectar” och får de några bekymmer så har de inga problem med att komma till mig. Det är skönt med ett bekant ansikte. Att börja i Kristinehamn är ett stort steg för många här.

Niclas Vesterberg kan för det mesta ta det riktigt lugnt som rastvakt. Barnen har gått tillsammans sedan de var jättesmå och är väldigt trygga med varandra, säger han.
Niclas Vesterberg kan för det mesta ta det riktigt lugnt som rastvakt. Barnen har gått tillsammans sedan de var jättesmå och är väldigt trygga med varandra, säger han. Foto: Joakim Magnusson

Det är inte bara skolsköterskan som Grunnebacka får lov att låna ut till andra skolor. I Grunnebacka finns inte längre varken idrottslärare eller slöjdlärare. Det är Lollo Lindberg som får agera idrottslärare.

Man lär sig vad alla barn heter och vem som är vem
Läraren Lollo Lindberg

Lollo Lindberg bor i Kristinehamn men jobbar sedan fyra år tillbaka på Grunnebacka skola. Hon ansvarar för de yngsta barnen i förskoleklass och första klass. Tillsammans är det 12 barn i klassen som går under namnet F-1:an.

Lollo Lindberg med några av sina elever. Läsåret 2023/2024 är det sju barn som går i första klass och fem barn i förskoleklassen.
Lollo Lindberg med några av sina elever. Läsåret 2023/2024 är det sju barn som går i första klass och fem barn i förskoleklassen. Foto: Joakim Magnusson

– Jag trivs bra här. Jag jobbade tidigare på Strandskolan i Kristinehamn, vilket ju också är en ganska liten skola. Jag tycker om det. Man lär sig vad alla barn heter och vem som är vem. På en större skola är man mer anonym. Och det skulle bli väldigt slitsamt för barnen, särskilt de små, om de skulle behöva åka in till stan istället, säger Lollo.

Dagen inleds med att alla barn får varsin skoluppgift som ska lösas under tystnad. Därefter blir det matematik och lite pausdans till Mi mi mi, en poplåt från 2013, för att orka sitta still med skoluppgifterna en stund till. Det är en låt som fastnar som klister:

– Mi mi mi mi mi mi mi, nynnar Elvira hela vägen in i matterummet.

Elvira och Cedric löser matteuppgifter. Och nynnar på Mi mi mi...
Elvira och Cedric löser matteuppgifter. Och nynnar på Mi mi mi... Foto: Joakim Magnusson

Har ni alltid den låten?

– Nej, förra veckan hade vi en annan och veckan före det hade vi Mario, Super Mario.

Vad är roligast i skolan?

– Det roligaste är att vara ute och leka på rasterna. Jag kan klättra upp och ner, säger Elvira.

De yngsta barnen får spela ett lättsamt mattespel. De äldre barnen gör motsvarande uppgifter men med en något högre svårighetsgrad i ett annat rum. Oscar, Astrid och Milton, som går i ettan, får varsin tärning och i uppgift att hitta ”femkompisar”. Man slår tärningen, får upp till exempel en trea och ska då räkna ut vilket tal som krävs för att slutsiffran ska bli just fem.

Fruktstund.
Fruktstund. Foto: Joakim Magnusson

Hur trivs du i skolan, Astrid?

– Det är kul. Det roligaste är svenska. Den här veckan har vi L som veckans bokstav.

Det drar ihop sig till lunch. Varje torsdag bussas sjätteklassarna till Djurgårdsskolan för att ha språkundervisning, hemkunskap och musiklektioner. Då får de också äta sin lunch där.

Det här är ett kök som passar mig
Maria Fabris Rudmalm i köket

Inne i Grunnebackas lilla kök jobbar Maria Fabris Rudmalm samtidigt på med dagens lunch som blir kycklingsoppa och gårdagens rester.

– Jag har jobbat här i 15 år. Jag började som vikarie, och kände att jag hade hamnat helt rätt. Det här är ett kök som passar mig, säger Maria.

Klätterkonster med Elvira.
Klätterkonster med Elvira. Foto: Joakim Magnusson

Allt lagas från grunden. De populäraste rätterna i Marias kök är tacos, köttbullar och pasta.

– Men fiskgratäng tycker dom inte om.

Även brödet görs från grunden.

– Men just idag har vi faktiskt köpebröd. Jag tror att barnen blir lite trötta på mitt hembakta bröd ibland så jag måste variera mig, skrattar Maria.

Grunnebacka skola 2023.
Grunnebacka skola 2023. Foto: Joakim Magnusson

Att Grunnebacka är en liten skola är dess största tillgång och samtidigt också dess största utmaning. Miljön med ängar och skogar i närheten, samt badstranden på promenadavstånd, hamnar såklart på pluskontot. Men elevantalet har minskat lite på senare år och rekryteringen av behöriga lärare är alltid besvärligt.

När de säger att de bara kan garantera ett läsår i taget, det är inte roligt
Magdalena Dahlqvist från föräldraföreningen

Magdalena Dahlqvist är engagerad i skolföreningens styrelse och har ett barn i varje klass: ett i F-1:an, ett i 2-3:an och ett i 5-6:an. Torvald är yngst. Han vill gärna vara med på bild och kommer springande från skolbussen med ett stort jubel.

– Vi har några kilometer till skolan. Barnen åker skolbuss för det mesta. Hade inte Grunnebacka funnits så är Åtorp närmast, men det är ju åt helt fel håll för mig som jobbar i Kristinehamn, säger Magdalena.

Maria Fabris Rudmalm förbereder dagens lunch.
Maria Fabris Rudmalm förbereder dagens lunch. Foto: Joakim Magnusson

Att inte nämna det nedläggningshot som då och då vilar över Grunnebacka är nästan omöjligt:

– När de säger att de bara kan garantera ett läsår i taget, det är inte roligt, säger hon.

Skolföreningen jobbar samtidigt oförtrutet på med att sätta guldkant på tillvaron för skolans elever. Föreningen strävar efter att skapa trivsel både för skolbarnen och personalen. De arrangerar friluftsdagar och discon och fixar utrustning till skolgården.

– Det är alltid nåt som behövs, som nya bollar, klubbor...

Engagemanget är stort.

Det är en liten skola och vill man få hjälp så får man det
Valter i femte klass

Det blir rast. Melinda, som just berättat att hon vill bli ”en sån där doktor som tar hand om djur, en veterinär, när jag blir stor”, rusar ut på gården. Elvira försäkrar att korna är snälla och att man kan gå och klappa dem om man vill. Milton och Oscar gungar så högt gungställningen tillåter.

Oscar och Milton gungar.
Oscar och Milton gungar. Foto: Joakim Magnusson

Fotbollslirarna Valter och Valfrid i femman, som berättar att de bor i Gaterud och Linnevallstorp med detaljerade vägbeskrivningar som följd, passar på att slänga med lite positiv reklam för sin älskade skola.

Vad är det bästa med Grunnebacka?

– Det är en liten skola och vill man få hjälp så får man det, säger Valter.

– Och så var det några som gick här tidigare som inte var så schyssta när vi spelade fotboll. Men de har slutat nu, så det är bra, säger Valfrid.

Artikeltaggar

ÅtorpBarnDjurgårdsskolanFotbollKristinehamnLärareMänskligtRudskogaSkola och utbildningSkolor

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.