Hoppa till huvudinnehållet

Inga spår efter vildsvin på Mosserud: ”Hela området är inhägnat”

Publicerad:
Runt återvinningsstationen Mosserud har man staket och infarten är försedd med grindar vilket gör det nästintill omöjligt för vildsvin att komma in på området.
Runt återvinningsstationen Mosserud har man staket och infarten är försedd med grindar vilket gör det nästintill omöjligt för vildsvin att komma in på området. Foto: Helena Lundberg

På Karlskogas återvinningscentral Mosserud har inte vildsvin tillträde till anläggningen och ännu mindre till matavfallet.

Ingen vet inte än med säkerhet hur vildsvinen utanför Fagersta blivit smittade, men man räknar med att det fortsatta arbetet ska ge fler svar.

Klart är att smittan sprids, förutom genom direkt kontakt mellan smittade och friska grisar, även via indirekt kontakt mellan förorenat material som exempelvis stövlar, skor, fordon och foder. Det aggressiva viruset kan överleva i månader i rått och fryst kött.

En teori är att de aktuella vildsvinen skulle ha kommit åt matavfall på en soptipp i närheten av Fagersta där man under ett par år haft kontinuerliga besök av bökande vildsvin.

Åtgärder har vidtagits i form av att tält placerats över där matavfall förvarats, men staket runt området ska ha saknats.

Biogasfabriken

På Mosserud i Karlskoga har man sedan långt tillbaka redan vidtagit säkerhetsåtgärder med staket runt området.

– Hela området är inhägnat och vi har grindar vid infarten, säger Peter Jarl, marknadschef på Karlskoga energi och miljö.

Peter Jarl, marknadschef på Karlskoga energi och miljö.
Peter Jarl, marknadschef på Karlskoga energi och miljö. Foto: Kajsa Juslin

Även hanteringen av matavfall ser annorlunda ut då det tack vare biogasfabriken aldrig finns tillgängligt utomhus.

– Matavfallet kommer med sopbilarna som hämtat det och sen tippas det direkt ner i en ficka i Biogasfabriken, säger Jarl.

På Mosserud har man inte heller haft någon förekomst av vildsvin.

– Nej, vi har vare sig sett några djur eller spår, och det hade vi sett om vildsvinen varit här, avslutar Jarl.

Vana vid smittor

På området finns även företaget Konvex där man förädlar biprodukter från djurkadaver. Inte heller de förvarar något avfall tillgängligt utomhus.

– Vi har staket runt hela vår anläggning och förvarar inget avfall utomhus som skulle kunna vara av intresse för vildsvin, säger Trond Reimers, kvalitets- och miljöchef på Konvex.

Företaget hanterar smittskyddsfrågor dagligdags och är inte oroade över att svinpesten ska påverka deras hantering.

– Vi har alltid tänket att inte sprida smitta. Vi har beredskap för smittor dygnet runt, året om, säger Reimers.

Han utesluter dock inte att det skulle kunna skapa utmaningar, men på ett annat plan, om smittan får spridning.

– Det kan bli en utmaning om många djur måste nödslaktas och kasseras. I en sådan situation får vi sätta in extraskift, det är mer på den nivån för oss, avslutar Reimers.

Läs också:

Lokal grisföretagare: ”Jobbar hela tiden efter att hålla smittor ute”Hotet avblåst: Tar inte prover på dött vildsvin i KarlskogaDött vildsvin hittat i Karlskoga – ska testas för afrikansk svinpest

Artikeltaggar

ÅtervinningÅtgärderAvfallKarlskogaMosserudPeter JarlSamhälleSmittorTrond Reimers

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.