Hoppa till huvudinnehållet

Kördelux bjöd in till kalas: ”Vi skapar en gemenskap”

Publicerad:
Diana Yazback och Kristina Nykvist gav tårtan tummen upp. Foto: Amalia Jansson

Tårta, sång och dans. Det bjöd Kördelux in till, för att fira att de nu går under kultur- och fritidsförvaltningen.

Under tisdagseftermiddagen höll Kördelux i ett tårtkalas för att fira att verksamheten numer går under Karlskogas kultur- och fritidsförvaltning. I aulan på kulturskolan dukades tårtor upp i långa rader och salongen fylldes med deltagare från kören och gäster från både Karlskoga kommun och olika tidningar.

Magnus Ahlberg, enhetschef för kultur- och fritidsförvaltningen, förklarade sin glädje över att Kördelux numer ingår i förvaltningen.
Magnus Ahlberg, enhetschef för kultur- och fritidsförvaltningen, förklarade sin glädje över att Kördelux numer ingår i förvaltningen. Foto: Amalia Jansson

– Den största anledningen till att Kördelux går över till kultur- och fritidsförvaltningen är för att bredda målgruppen så fler kan delta i vår verksamhet. I förlängningen är målet att kunna erbjuda något liknande i ännu större utsträckning, förklarar Magnus Ahlberg, enhetschef för kultur- och fritidsförvaltningen i Karlskoga.

Förändringar

Tidigare har verksamheten legat under socialförvaltningen och ingått i daglig verksamhet. Verksamheten riktar sig åt personer över 20 år med någon form av funktionsvariation. Skiftet av förvaltning ska inte innebära några drastiska förändringar för deltagarna.

– Vi har tidigare repeterat på kulturskolan, vilket vi kommer fortsätta göra nu. Så någon större förändring kommer inte ske, berättar Rozita Johansson, grundaren till Kördelux.

Det bjöds på sång, dans och tårta när Kördelux bjöd in till kalas.
Det bjöds på sång, dans och tårta när Kördelux bjöd in till kalas. Foto: Amalia Jansson

På plats i aulan fanns kommundirektören Susanne Afzelius, kommunstyrelseordförande Tony Ring (M) och Magnus Ahlberg, vilka alla beskrev sin glädje över att få vara med under tårtkalaset.

– Det känns otroligt roligt att få vara en del av det här, berättar Ahlberg.

Jubileum

Snart har verksamheten funnits i tio år, och genom åren har flera stora föreställningar gjorts. Bland annat ett samarbete med Svenska Kammarorkestern i Örebro som även filmatiserades som en dokumentärfilm.

Grundidén kommer från Rozita Johansson som via daglig verksamhet spelade och sjöng med flera deltagare.

Rozita Johansson, grundaren till Kördelux, berättade om verksamheten.
Rozita Johansson, grundaren till Kördelux, berättade om verksamheten. Foto: Amalia Jansson

– Under övningarna där insåg jag att många tyckte det var jättekul att sjunga och dom klämde i, och då frågade jag om intresset för att starta en kör fanns, förklarar Johansson.

När hon sedan fick gehör och utrymme av ledningen att utveckla Kördelux startade resan, som sedan gått i spikrakt uppåt. 2016 tilldelades kören arvsfondspengar vilket möjliggjorde fler konserter och uppdrag.

– Med Kördelux skapas en gemenskap. Alla kan vara med i en kör och man bidrar på sitt eget sätt. Man behöver inte vara en fena på att sjunga, tillsammans hittar vi lösningar för att alla ska kunna vara med, avslutar Johansson.

Artikeltaggar

DansKarlskogaKarlskoga kommunKördeluxKörerKulturMagnus AhlbergNöje/KulturSångSusanne AfzeliusTony Ring

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.