Hoppa till huvudinnehållet

Goda vännerna som blir rivaler i derbyt – ingen vill bära favorittrycket

Publicerad:
KB Karlskogas tränare Stefan Blom och Strömtorps IK:s tränare Niclas Mendritzki kommer på lördag att mötas igen på Nobelstadion.
KB Karlskogas tränare Stefan Blom och Strömtorps IK:s tränare Niclas Mendritzki kommer på lördag att mötas igen på Nobelstadion. Foto: Tomas Nilsson

Båda två är uppväxta i närheten av Strömtorps IP.

– Vi känner varandra väl och har över 40 års vänskap bakom oss, säger SIK-tränaren Niclas Mendritzki inför lördagens derby borta mot Stefan Bloms KB Karlskoga.

Då kommer vänskapen, i ett par timmar, att läggas åt sidan.

Det skiljer bara två år mellan dem: Blom är född -72 medan Mendritzki är två år yngre.

Redan i unga år träffades de ofta, inte minst vid vid fotbollsplanen i Strömtorp. Den ligger mycket nära både Nygatan, där Blom växte upp, och Frejgatan, där Mendritzkis familj bodde.

De har dessutom spelat tillsammans.

Och bland annat umgåtts genom flera minnesvärda fotbollsresor då de följt det svenska landslaget. När det gäller landslagsfotboll har de inga problem att samsas. Då det handlar om klubblagsfotboll har de dock två olika favoritlag. Blom gillar Liverpool medan Mendritzki är supporter till Manchester United.

KB-tränaren Stefan Blom, till vänster, SIK-tränaren Niclas Mendritzki i mitten och Henrik Lilja, med förflutet som assisterande tränare i SIK och numera i KB, till höger. Här är de på plats och följer det svenska landslaget.
KB-tränaren Stefan Blom, till vänster, SIK-tränaren Niclas Mendritzki i mitten och Henrik Lilja, med förflutet som assisterande tränare i SIK och numera i KB, till höger. Här är de på plats och följer det svenska landslaget. Foto: Privat

När de nu tränar varsitt lag i samma division 3-serie utbyter de erfarenheter och tips om blivande motståndare. Något som fungerar ännu smidigare i år då lagen håller till i varsin del av tabellen: KB i de nedre regionerna och SIK i toppstriden.

– Jag vill att KB ska klara sig kvar i division 3 även om jag förstås inte vill att det ska bli någon KB-poäng på lördag, säger Mendritzki.

SIK jagar kval

Hans lag har fortfarande chansen att sluta tvåa i serien och få kvala till division 2.

– Det är det vi går för. Efter derbyt spelar vi hemma mot Adolfsberg, som dessutom har kvar tabellettan Kumla att möta.

Så trots fem poäng upp till Adolfsberg, med fyra omgångar kvar att spela, har han absolut inte gett upp hoppet om kval som avslutning på säsongen.

Mendritzki ser dock KB som favorit i derbyt då han anser att SIK visat sviktande form på sistone.

Blom replikerar direkt:

– Nej, det är bara att kolla i tabellen. Strömtorp är favorit.

Mendritzkis svar:

– Kolla en maratontabell. Och kolla tidigare möten mellan oss. Jag vet inte om Strömtorp någonsin vunnit på Nobelstadion.

Blom säger:

– Det som blir viktigast för oss är att skapa ytor genom många löpningar och mycket fart. Strömtorp är väldigt bra organiserat och försvarar sig starkt.

Mendritzki:

– Vi måste höja oss i offensiven utifrån hur det sett ut i de senaste matcherna. Det räcker inte att bara försvara sig bra.

Beröm till Strömtorp

Blom är positivt överraskad av Strömtorps framfart.

– Det är beröm godkänt som betyg. Det är nästan så att Strömtorp överpresterat.

Mendritzki om KB:

– Laget hade det jobbigt i våras, med tunga skador, och verkligen marginalerna emot sig. Många gånger, till och med. KB har blivit bättre och bättre. Jag tror att KB har en bra chans att klara sig kvar.

KB får i första hand satsa på att nå en kvalplats. Laget är en poäng bakom Eker från Örebro.

Även om båda vill lyfta över favoritskapet på varandra är de överens om en sak, att det ska väldigt roligt på lördag med derby inför en förväntad storpublik.

Vårens derby

De är även överens när de ser tillbaka på vårens mållösa möte i Strömtorp:

– Det var ingen bra match från vår sida, ingen bra match överhuvudtaget. KB hade ett spelövertag men vi de vassaste chanserna, säger Mendritzki.

Då tänker han inte minst på Johannes Lahtinens ribbskott.

– Ribba och ner, minns Mendritzki.

– Vi fick den matchen dit vi ville men var för uddlösa och skapade för lite. Strömtorp hade den hetaste chansen, fortsätter Blom.

Till sist, vem avgör lördagens prestigeladdade och för tabellen så viktiga derby?

– Jag tror att Daniel Djuric kliver fram och sänker KB, säger Mendritzki.

– Jag tror i stället att Sixten Eriksson, som har så mycket i sig, avgör, kommenterar Blom.

Stefan Blom

Ålder: 50 år.

Yrke: Butikschef på Ica Maxi i Karlskoga.

Bor: I Degerfors.

Klubbar som spelare: Strömtorp, Degerfors, Kristinehamn och KB.

Klubbar som tränare: Assisterande tränare i både SIK och KB, nu huvudtränare i KB.

Niclas Mendritzki

Ålder: 49 år.

Yrke: Transportarbetare på järnverket i Degerfors.

Bor: I Karlskoga.

Klubbar som spelare: Strömtorp, Degerfors, Ölme, Kristinehamn och Karlskoga SK.

Klubbar som tränare: Karlskoga SK, Degerfors IF P16, P17 och P19, Häcken P17 och nu Strömtorp.

Klart med tränare för KB Karlskoga till nästa säsong: ”Bästa lösningen för oss”KB hoppas på publikfest i derbyt – en viktig match på flera sätt för klubbenSIK lånar från KB – får pappa som tränare: ”Ingen skillnad mot någon annan”Benjamin Buissons dubbel sänkte Torsby – tre mycket viktiga poäng till KBSent baklängesmål fällde Strömtorp: ”Får skylla oss själva”

Artikeltaggar

Division 3 västra SvealandFotbollKB KarlskogaNiclas MendritzkiNobelstadionStefan BlomStrömtorps IK

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.