Hoppa till huvudinnehållet

Beslutet: Karlskoga och Degerfors ska samarbeta men oklart hur

Publicerad:
Folkhälsonämnden önskar att Degerfors och Karlskoga fortsätter att samarbete kring folkhälsa, kost och service som inkluderar städ. Foto: Terje Bendiksby

Det senaste beskedet kring folkhälsonämnden frångår tidigare beslut om att nämnden ska upphöra i juli nästa år. Nu önskar de mer tid och att samarbetet mellan Karlskoga och Degerfors ska fortsätta för lång tid framöver. Men alla är inte eniga.

– Vi ska låta nämnden fortsätta tills att vi har nödvändiga underlag till att gå vidare till en annan samverkansform, säger Anneli Bramvehl (M), ledamot i folkhälsonämnden.

Det är vad nämnden beslutade under onsdagens sammanträde. Beslutet innebär att folkhälsonämnden troligen kommer att vara kvar som den är under hela 2024 men att nya sätt att samarbeta kring kost, service och folkhälsofrågor ses över.

Många av nämndens partier verkar vara eniga om att det är rätt väg att gå men alla var inte nöjda med förslaget som gick till beslut.

– Vänsterpartiets Anita Bohlin Neuman och Centerpartiets Birgitta Höijer lämnade in en protokollsanteckning om de tycker att det är bra att nämnden förlängs men att de inte vill delta i beslutet, berättar Anneli Bramvehl.

Utreds på nytt

När nämnden startades under tidigt 2000-tal fanns det inga andra sätt att samverka mellan kommuner.

– Men så är det inte idag, säger Anneli Bramvehl.

Nu finns det önskemål om att beslutsfattandet flyttas till vardera kommun men att verksamheten mellan kommunerna finns kvar.

– Framtiden får visa på det smartaste sättet att samverka och hur vi löser det med gemensamt kök och så vidare.

Anneli Bramvehl (M), tror att chanserna är goda för att fullmäktige i Karlskoga röstar igenom förslaget.
Anneli Bramvehl (M), tror att chanserna är goda för att fullmäktige i Karlskoga röstar igenom förslaget. Foto: Maiken Kettil Schough

Det som sker nu är att nämndens förslag till beslut tas upp av respektive kommuns fullmäktige. Förslaget som ligger är att folkhälsonämnden ska fortsätta under 2024 och att en ny utredning startar för att ta fram rätt underlag för ett samverkansavtal. Nämndens ambition är att samarbetet kring kost, service och folkhälsofrågor ska fortsätta.

– Jag tror att det finns en stor chans att beslutet klubbas igenom för vår del (i Karlskoga, reds anm). Vi är ganska överens över partigränserna, säger Anneli Bramvehl.

Något hon lyfter är storköket som byggdes i Storängen.

– Det var en stor satsning och en bra satsning. Det är ett kök som är tänkt för att klara en eventuell kris med annat vatten indraget. Det vore dumt om inte båda kommunerna kunde använda den resursen. Båda kommuner ska gå vinnande ur detta.

Läs också:

”Ingen enmansshow” och ”lågt prioriterat” –Karlskogapolitiker bemöter kritikenAlternativ till samarbete med Karlskoga bör utredas mer: ”Underlaget är otillräckligt”Avtal sades upp, överklagades och utreddes på nytt – nu får Degerfors säga sitt

Artikeltaggar

Anneli BramvehlBeslutCenterpartietKarlskogaKommunfullmäktigeKostModeraternaNämnderPolitikStorängenVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.