Hoppa till huvudinnehållet

Därför säger Degerfors upp mångmiljonavtalet med Karlskoga

Publicerad:
Sfi, grundvux och komvux kommer att flyttas till Degerfors efter årsskiftet. Genrebild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Degerfors kommun har sagt upp utbildningsavtalet de haft med Karlskoga sedan den gemensamma gymnasienämnden lades ned. Ett beslut som Degerfors inte tycker borde överraska.

– Det har varit varit vår ambition att gasa långsamt, säger Claes Vitez, gymnasiechef och rektor för gymnasiet i Degerfors.

Med det menar han att sedan samverkan de haft med Karlskoga kring gymnasiet lades ned har Degerfors haft planer på att ta hem SFI, grundvux och komvux till hemkommunen. Vuxenutbildningen, eller utbildningsavtalet, som nu sagts upp är värt åtta miljoner kronor.

Claes Vitez menar att de avvaktat med vuxenutbildningen tills att Degerfors känt sig trygga med driften av gymnasieskolan och att de varskott Karlskoga i god tid om uppsägningen.

– Vi sade upp det med sex månaders uppsägning som det stod i avtalet.

Uppsägningen skedde innan sommaren och hade oavsett löpt ut vid årsskiftet och hade behövt omförhandlas om Degerfors velat fortsätta med undervisningen i Karlskoga.

Det som sker nu rent formellt är att huvudmannaskapet för sfi, grundvux och komvux flyttas till Degerfors.

– Gymnasiesärskolan blir kvar i Karlskoga, säger Claes Vitez.

”Jag tror att det gynnar Degerfors i förlängningen om undervisningen är här”, säger gymnasiechefen och rektorn för Möckelngymnasiet i Degerfors, Claes Vitez.
”Jag tror att det gynnar Degerfors i förlängningen om undervisningen är här”, säger gymnasiechefen och rektorn för Möckelngymnasiet i Degerfors, Claes Vitez. Foto: Kajsa Juslin

Det är mellan höstterminen 23 och vårterminen 24 som undervisningen kommer att flyttas och just nu pågår planeringen för hemtagningen.

– Vi rekryterar personal för att kunna starta i egen regi.

De som påbörjat sin undervisning i Karlskoga kommer att fortsätta där i höst.

– Under hösten är Karlskoga huvudman, ansökningar kommer in dit och de har hand om studievägledning fram till 31 december, förklarar Claes Vitez.

Vad som händer med de som är igång med sina studier är däremot inte helt bestämt.

– Vi har inte för avsikt att avbryta någons studier, säger Vitez.

Det kan bli avgörande hur långt den studerande hunnit i sina studier som är avgörande för om Degerforselevernas undervisning flyttas till hemkommunen. Det vill säga om de är nyligen startade eller om den studerande snart är färdiga. Men här har Degerfors inte hunnit planera färdigt.

Prislappen

Vad som också är oklart i nuläget är vad prislappen kommer att landa på.

– Vi vet inte vad kostnaden kommer att bli i egen regi. Det är svårt att veta. Vi vet kostnaden för hyra och löner men vet inte vad andra tjänster kostar. Vi räknar med att det blir billigare i egen regi. Det är en ambition.

Det är också svårt att räkna på antalet elever då antalet kan skifta och är beroende av andra faktorer än exempelvis gymnasieskolan.

– Industrin i Karlskoga har tagit mycket av underlaget som annars skulle ha studerat. Arbetsmarknadsläget har sänkt antalet väldigt mycket, berättar Vitez.

Degerfors och alla kommuner i Region Örebro län ingår i ett avtal, reko, där det är möjligt att köpa utbildningsplatser av andra kommuner om hemkommunen inte erbjuder den utbildning den studerande vill gå.

– Vårdutbildning köper vi in av Karlskoga eller andra leverantörer.

Att det kan bli billigare att bedriva undervisningen i Degerfors är en fördel men det finns fler menar Claes Vitez:

– Vår ambition är att det ska bli så nära som möjligt för eleverna. Det är lättare att gå ned på torget än att sätta sig på en buss till Karlskoga.

Artikeltaggar

Claes VitezDegerforsDegerfors kommunGymnasieskolanKarlskogaMöckelngymnasietRegion Örebro länSkola och utbildningUndervisningVuxenutbildningen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.