Hoppa till huvudinnehållet

DIF:s damer kryssade i derbyt

Publicerad:
Jessica Karlsson i duell med en ÖSK-spelare
Jessica Karlsson i duell med en ÖSK-spelare Foto: William Larsson-Deland

Fredagskväll, regn i luften och Degerfors IF mot Örebro SK. Det var som upplagt för en riktig derbyrysare när lagen drabbade samman i Stora Vallas elljus under fredagskvällen. Och en rysare blev det.

Inför 318 personer i publiken blåstes höstens länsderby mellan Degerfors IF och Örebro SK igång i den 19:e omgången av division 1 mellersta på damsidan. DIF som låg på en nionde plats inför började tillbakadraget och ÖSK fick hålla i bollen mycket. DIF hade ett par-tre vassa kontringar på högerkanten där Maja Edlund piskade in bollarna med jämna mellanrum. Dock utan resultat.

Olivia Neander, född 2007 fick starta som mittback och gjorde trots sin unga ålder en stabil insats i första halvlek för att senare bytas ut mot den mer offensivt lagda Jessica Edvardsson. Izabell Johansson fick även hon en start då hon oftast inlett matcherna på bänken under säsongen. Detta för att Petter Toivonen och Sebastian Henriksson i DIF-staben valde att spela en fyrbackslinje.

Izabell Johansson
Izabell Johansson Foto: William Larsson-Deland

I den första halvleken hade ÖSK några få chanser men den mycket stabila DIF-målvakten Anna Zander räddade. Däribland ett friläge i mitten av den första halvleken. Jessica Karlsson och Erica Ericsson på DIF:s innermittfält gav Örebroarna en tuff och fysisk kamp.

I halvlek bjöds det på dans från gruppen Replay från Karlskoga Dansförening.

Bommade lägen

I den andra halvleken fortsatte ÖSK sitt bollinnehav och de rödvita spelarna slog mestadels upp bollen på offensiv planhalva när de erövrat den. Det stora bollinnehavet gav inga egentliga chanser i begynnelsen av halvleken. Men i den 57:e matchminuten hade Izabella Hurtig öppet mål från cirka åtta meter men sköt över till den regntrotsande publikens stora glädje.

Ju längre in i halvleken de kom fick DIF mer och mer bollinnehav. Några fasta situationer och kontringar lyckades DIF-spelarna skaka fram.

I den 69:e matchminuten fick Örebro SK en hörna från vänster som landade nära målet. Efter lite rabalder så låg bollen fri att slå in för ÖSK men en Degerforsförsvarare kom emellan och lyckades slå undan bollen.

Efter mållinjerensningen så såg Degerfors anfall mer och mer potenta ut och flertalet kontringar av den farligare nivån skapades. Bland annat ett inlägg från Jessica Karlsson på vänsterkanten som gick i en magnifik båge mot Jessica Edvardsson, men ett ÖSK-huvud skarvade bollen till hörna.

Matchen slutade 0-0 och Degerfors IF och publiken verkade mycket nöjda med poängen mot det inför matchen andraplacerade ÖSK.

”Laginsats”

Degerfors IFs assisterande tränare Sebastian Henriksson säger såhär om matchen.

– Nä men, vi får vara jättenöjda med våran insats. Speciellt efter att vi hade några förluster bakom oss, och sedan möter vi seriens bästa lag, konstaterar Henriksson efter matchen.

ÖSK hade på de fem senaste matcherna innan fredagen vunnit fyra och förlorat en, medan DIF förlorat sina fem senaste.

– En riktig laginsats, svarar Henriksson på frågan om någon spelare stack ut.

Det är ännu ingen fara på taket för DIF som nu ligger på en åttonde plats med sex matcher kvar att spela.

William Larsson Deland

Artikeltaggar

Degerfors IF DamFotbollÖrebro SK FotbollSebastian Henriksson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.