Hoppa till huvudinnehållet

Greta Thunberg åtalas på nytt: ”Kan få fängelse”

Publicerad:
Den 24 juli dömdes Greta Thunberg till dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakten. Nu åtalas hon för samma brott igen. Arkivbild. Foto: Andreas Hillergren/TT

Greta Thunberg åtalas återigen i Malmö tingsrätt, den här gången för sitt deltagande i en klimataktion i Malmö den 24 juli.

Aktionen genomfördes samma dag som hon dömts till böter för ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med en tidigare aktion i Malmö.

"Demonstrationen saknade tillstånd och den medförde att biltrafiken blockerades. Kvinnan vägrade att lyda polisens befallning att lämna platsen. Brottsrubriceringen är därför ohörsamhet mot ordningsmakten", säger extra åklagare Isabel Ekberg i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Rättegång hålls preliminärt den 27 september.

För den som varit ostraffad sedan tidigare är standard att påföljden blir böter för ohörsamhet mot ordningsmakten. Men om en person däremot döms för samma brott flera gånger kan det påverka straffskalan, enligt Mathias Larsson, senior åklagare vid Södra Skånes åklagarkammare.

Om exempelvis en notorisk snattare döms för upprepade fall av ringa stöld kan det bli fängelse.

– Om samma brott upprepas är det inte omöjligt att få fängelse, har åklagaren tidigare sagt till TT.

Artikeltaggar

ÅklagarmyndighetenBrottBrott, lag och rättDagsböterFängelseGreta ThunbergMalmöMalmö tingsrättMathias LarssonOrdningsmaktenSkåne län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.