Hoppa till huvudinnehållet

Gynnar dem med fast inkomst

Publicerad:
Insändarskribent menar att inte alla får 100% av lönen under föräldraledighet.
Insändarskribent menar att inte alla får 100% av lönen under föräldraledighet. Foto: Sigun Carlen-Slottner

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Under våren och tidig sommar blev Karlskoga kommun en nationell nyhet. Vi hade blivit den första kommunen i landet med 100% lön under föräldraledighet. Christian Vestas säger stolt till KT-Kuriren i början av sommaren att beslutet kommer gynna alla parter. Men hur gynnsamt är det egentligen?

Enligt artikeln i tidningen ska man få ”100% av sin lön” och enligt information som står på kommunens intranät täcks personens ”inkomstbortfall”.

Vad är lön och inkomstbortfall då? Efter flertalet försök att nå både Christian Vestas och Tony Ring fick jag istället vända mig till kommunens lönecentrum. De meddelar att det jag kommer få ut är min grundlön. Jag får alltså inte alls mitt inkomstbortfall eller min lön (som i mina ögon innefattar både ob och övertidsersättning).

Detta beslut, som då skulle gynna alla, gynnar faktiskt inte de flesta arbetare inom kommunen. Inte någonstans framgår det att personer som jobbar kvällar, helger eller övertid ändå inte kommer få ut sin lön. Satsningen framstår som bra, men i slutändan gynnar beslutet, som vanligt, de (män) som jobbar inom mansdominerade yrken och som har en fast inkomst.

Kommunarbetare

Artikeltaggar

ArbeteFöräldraledighetKarlskoga kommunLönerPrivatekonomiTony Ring