Hoppa till huvudinnehållet

”Ingen enmansshow” – Karlskogapolitiker bemöter kritik från Degerfors

Publicerad:
Martin Hårsmar (M), tidigare ordförande i folkhälsonämnden, tar bland annat i sitt bemötande upp hur Degerfors valde att inte ha någon tjänsteman med när utredningen gjordes.

Lågt engagemang och knappast någon enmansshow. Det är Karlskogapolitikers svar, i korthet, på Degerforsledamoten Patrik Renbergs utspel angående folkhälsonämndens vara eller icke vara.

Reaktionerna från politiker i Karlskoga lät inte vänta på sig ifråga om Degerforsledamoten Patrik Renbergs utspel mot Karlskogas tidigare beslut, att avsluta kommunsamarbetet i folkhälsonämnden.

Kommunstyrelsens arbetsutskott i Degerfors har yttrat sig över remissen, som gått ut för att utreda framtida driftformer, och sagt att man finner underlaget otillräckligt. Det har fått tidigare ordföranden i folkhälsonämnden, Martin Hårsmar (M), att reagera:

– Det kan självklart finnas olika syn på huruvida ett underlag är otillräckligt. Det som herr Renberg väljer att inte säga är att Degerfors valt att inte ha någon tjänsteman med när utredningen gjordes. Tanken från början var att utredningen skulle göras av en person från Degerfors och en person från Karlskoga. Efter cirka två veckor slutade den person Degerfors utsett och ersattes inte av någon annan. Detta visar med tydlighet hur högt prioriterat detta var för Degerfors, tycker Hårsmar.

Svagt intresse

Hårsmar nämner vidare att han i princip aldrig, under sina fyra år som nämndordförande, fått frågan från Degerfors kommunstyrelse eller arbetsutskott hur det går med måluppfyllelse eller budget, eller blivit kallad till uppföljnings- eller utvärderingsmöten i nämnda kommun. Därför kom det lite som en chock för honom att nu få höra hur viktigt man tycker samarbetet är.

Tony Ring (M) poängterar att hela Alliansen stod bakom beslutet, vilket han därme dinte förstår hur Renberg kan se som Rings enmansshow.
Tony Ring (M) poängterar att hela Alliansen stod bakom beslutet, vilket han därme dinte förstår hur Renberg kan se som Rings enmansshow. Foto: Kajsa Juslin

Han tycker att såväl Patrik Renberg som andra personer från Degerfors väljer att se sig själva som offer i stället för att ta ansvar.

– Med tanke på hur politiken i Degerfors valt att sköta detta ser jag det som en naturlig följd att samarbetet bryts vid bästa tillfälle, är Hårsmars uppfattning.

Rings ”enmansshow”

Renberg sa även i artikeln att ”det här är Tony Rings enmansshow”, vilket fått kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga att reagera.

Alliansen har sedan folkhälso- och samhällsbyggnadsförvaltningarna slogs ihop till samhälle- och serviceförvaltningen haft en tydlig ambition att också anpassa den politiska nämndorganisationen på ett motsvarande sätt, enligt Tony Ring (M), som därför betonar att hela Alliansens fullmäktigegrupp stod bakom beslutet att säga upp avtalet om den gemensamma nämnden med Degerfors.

Patrik Renberg, S-ledamot från Degerfors, var ännu inte med i folkhälsonämnden då Hårsmar var ordförande.
Patrik Renberg, S-ledamot från Degerfors, var ännu inte med i folkhälsonämnden då Hårsmar var ordförande. Foto: Kajsa Juslin

– Fullmäktigegruppen består av 39 förtroendevalda politiker från fyra partier varför det ter sig mycket märkligt hur Patrik Renberg ser på saken när han säger att ”det här är Tony Rings enmansshow”, är Rings kommentar.

Före hans medverkan

Renberg svarar att han inte vet hur det var med Degerfors engagemang i nämnden då Hårsmar var ordförande, eftersom Renberg själv inte satt med i nämnden då. Han har kommit in den här mandatperioden.

Vad gäller Rings ifrågasättande, säger Renberg:

– Det är så jag uppfattat situationen och ser det, även om han säger att 39 röstade för förslaget.

Beslutet: Kommunerna ska samarbeta men oklart hurAlternativ till samarbete med Karlskoga bör utredas mer: ”Underlaget är otillräckligt”

Artikeltaggar

AlliansenDegerforsKarlskogaKommunstyrelsenMartin HårsmarModeraternaNämnderPatrik RenbergPolitikTony Ring

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.