Hoppa till huvudinnehållet

Kungen tackar familjen för stödet

Publicerad:
Kungen håller tal till folket på jubileumsdagen av trontillträdet 50 år tidigare. Pressbild. Foto: Henrik Garlöv/Kungl Hovstaterna

Förutom den årliga julhälsningen hör det till ovanligheterna att kungen håller tv-sända tal till nationen. Men när han nu firar 50 år på tronen passar han på att tacka för förtroendet.

Kungen inleder sitt tal från prins Bertils våning på slottet med att blicka tillbaka 50 år i tiden till dagarna när han just tagit över tronen efter sin farfar kung Gustaf VI Adolf, som han beskriver som "en förebild och en i alla läger djupt respekterad monark".

– Att efterträda farfar var en stor och inte alltid så enkel uppgift. Men jag är mycket tacksam för det stöd jag fått från min kära familj som lojalt har stått vid min sida genom åren. Drottningen, våra barn med familjer och mina systrar har alla alltid funnits där, säger kungen.

Han fortsätter med att rikta ett tack även till svenska folket för det förtroende som han fått – och fortsatt får.

– Ert stöd har varit ovärderligt för mig. För detta vill jag i dag framföra mitt djupa och varma tack, säger kungen och går sedan över till att lovorda vårt land:

– Alla vi som bor och verkar i Sverige är lyckligt lottade. Vi är satta att ta hand om denna vackra del av jorden. Ett land att känna stolthet över, säger kungen och nämner Österlen, Lapporten, Bohusläns skärgård, Gotlands fornminnen och Falu koppargruva.

Kungen avslutar talet med att blicka framåt och med en förhoppning om att även i framtiden få fortsätta att tjäna Sverige "i både med- och motgång".

Kristina Erkenborn/TT

Artikeltaggar

Gustaf VI AdolfKungligheterNöje/KulturSverige

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.