Hoppa till huvudinnehållet

MP vill behålla två språkrör

Publicerad:
Nuvarande språkrör Per Bolund och Märta Stenevi. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det var jämnt, men Miljöpartiets rådgivande omröstning om språkrörsmodellen slutade med att ombuden vill behålla två språkrör.

Miljöpartiets rådgivande omröstning om ett eller två språkrör är nu avslutad. I omröstningen deltog 265 ombud, samma ombud som kommer att rösta på MP:s kongress i Örebro den 17-19 november.

Så det är ett rejält besked om vartåt det lutar.

Jämnt, men inte tillräckligt

114 ombud röstade för ett språkrör och 136 ombud röstade för två språkrör.

Det var alltså jämnt, men för att ändra modell krävs minst två tredjedelars majoritet, det vill säga 177 röster om alla 265 ombud röstar.

Nuvarande språkröret Per Bolund har meddelat att han kommer att sluta. Jakten på en ersättare pågår och många har anmält intresse, däribland EU-parlamentarikern Pär Holmgren, riksdagsledamoten Daniel Helldén, polisen Martin Marmgren och kommunalrådet Magnus P Wåhlin.

Med omröstningsresultatet i ryggen kan valberedningen nu förbereda för att hitta en ersättare till Bolund. Inte att vaska fram förslag på enbart ett språkrör som ska leda partiet.

Nästa vecka påbörjar valberedningen det arbete som kallas den öppna processen. Den kommer att bestå av utfrågningar av alla kandidater. De kommer att vara öppna för medlemmarna att lyssna till.

Stenevi stannar

Senast fyra veckor före kongressen ska valberedningen utse en kandidat att efterträda Bolund. Det andra språkröret Märta Stenevi har meddelat att hon fortsätter och ännu har inga motkandidater dykt upp.

I och med språkrörsbytet har diskussionen om att byta till bara ett språkrör återuppstått. Ungdomsförbundet Grön ungdom, Gröna studenter och andra tunga företrädare som tidigare riksdagsledamoten Lorentz Tovatt och ex-miljöministern Karolina Skog har uttalat sig för att gå över till ett språkrör.

Dagens modell hindrar MP från att nå ut, menar de.

Artikeltaggar

EUMärta SteneviMiljöpartietOmröstningarÖrebroPer BolundPolitikValberedning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.