Hoppa till huvudinnehållet

Regionen stramar åt – stopp för att anlita hyrpersonal

Publicerad:
Hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson har uttalat sig i ett pressmeddelande om ytterligare sparåtgärder. Foto: Kajsa Juslin

Nu vidtar hälso- och sjukvårdsledningen i Region Örebro län ytterligare sparåtgärder. Ett omedelbart stopp för nyanställningar, inköp och anlitande av hyrpersonal är några av åtgärderna.

På fredagens förmiddag fattade hälso- och sjukvårdsledningen beslut om att omgående sätta stopp för kostnader på flera områden. Ett av dessa är ett generellt stopp för att anlita hyrpersonal.

– Vi använder mycket hyrläkare och vi har avtal som sträcker sig över tid. Det som är bokat är svårt att göra något åt. Men det vi gör nu är att vi prövar var och en av de hyrläkare vi har, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson.

Den totala kostnaden för hyrläkare i Örebro län uppges vara 200 miljoner kronor, dubbelt så mycket som om läkarna varit anställda av regionen.

– Ungefär 100 miljoner går till hyrläkare inom primärvården och det har vi både i Degerfors och Karlskoga samt andra kommuner i länet. 25-30 miljoner går till psykiatrin i hela länet och resterande är sjukhusläkare, säger Claesson.

Finns det en förhoppning om att anställa egna läkare istället för att använda hyrläkare?

– Ja, det är målsättningen och motsvarande arbete pågår i hela Sverige, säger Claesson.

Trots hyrstopp kan det finnas anledningar att ändå ta in hyrd personal.

– Det kommer att bli en striktare prövning, men det kan inte bli ett absolut hyrstopp så patientsäkerheten blir hotad, säger Claesson.

Undantag

Ledningen tog även beslut om att införa ett generellt stopp för anställningar, alla yrkeskategorier.

Det finns dock tre undantag från anställningsstoppet: anställningar som leder till minskade kostnader för hyrpersonal, anställning av sjuksköterskor till vårdavdelningar samt läkare för allmäntjänstgöring eller specialistutbildning (AT-, BT- och ST-läkare).

Kan det bli tal om att omfördela resurser om det exempelvis flyttar eller slutar personal?

– Ja, om anställningsstoppet är över längre tid så måste man absolut jobba med det. . Det finns redan idag verksamheter som hjälper varandra så vi har samarbeten som är etablerade, säger Claesson.

Utöver ovan nämnda besparingar beslutades även att inköp och utbildningar som inte är direkt verksamhetskritiska stoppas, likaså konferenser och resor. Och nyinvesteringar pausas eller skjuts på framtiden.

Förändrat vårdutbud

Information om de förslag på strukturförändringar som man i nuläget ser över har gått ut till hälso- och sjukvårdens medarbetare under föregående vecka.

Resultatet, om förslagen går igenom, blir att vissa delar av vården kommer att flyttas till annan ort och andra delar kan komma att avvecklas. Något som krävs för att regionen ska kunna spara de 414 miljoner kronor som man tidigare gått ut med.

Det beslut om bland annat anställningsstopp som man tog under fredagen påverkar inte det fortsatta arbetet med övriga besparingsförslag för förändringar i vårdutbudet.

– Anställningsstopp införs för att stoppa kostnadsflödet redan under 2023. Men det är fortfarande nödvändigt att vi ser över och ändrar vårdutbudet för att vi ska få en hållbar verksamhet och ekonomi i balans på lång sikt, avslutar Claesson.

Läs också:

Länstrafiken måste spara 50 miljoner - kan bli färre turerFörslag till utvecklingsplan – fler detaljer om sjukvårdens framtidFörvirring hos sjukvårdspersonalen: ”Det klingar dåligt”Sjukvårdsdirektören: ”Det kommer att bli tufft och smärtsamt”Nedskärningarna i vården: ”Hade kunnat undvikas”Nu väntar stora förändringar i vården – regionen måste spara 414 miljoner

Artikeltaggar

AnställningarÅtgärderBeslutJonas ClaessonRegion Örebro länRegionen spararSjukvårdVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.