Det spelades musik och teater, dansades och visades konst när det var dags för Kulturkollision i Karlskoga centrum under lördagen. Inte färre än 19 föreningar var med och visade smakprov på verksamhet de ägnar sig åt.
Vilken gång i ordningen Kulturkollisionen anordnas kan inte Britt Larsson, som är samordnare för evenemanget, svara på.
– Det har haft olika namn, som Kulturkrock och Kultur i skymningen och vi har även gjort det tillsammans med kyrkan, så det har varit några år. Men i år kom vi på att det ska heta Kulturkollision och det sammanföll så bra med ballongdag hos handlarna, säger Britt Larsson.
– Genom det här vill vi visa att det finns bra kultur och mycket kultur i Karlskoga, vi har fått ihop ett omväxlande program så det är roligt, säger Larsson och nämner att Karlskoga för ett antal år sedan blev utsedd till årets kulturkommun. Hon tycker det är dags igen.
Kultur är viktigt
– Vi har varit runt både här och där, i Konsthallen och så. Det här är nog det här jag gillar bäst, kör och musik, säger Ulla som inte vill figurera med efternamn och det vill inte heller henne väninna Asta, som också tycker musiken är bra.
Båda är överens om att kulturinslag som det bjuds på den här dagen behövs.
– Speciellt i dessa tider när allt ser ut som det gör och det togs också upp i invigningstalet, att kulturen är viktig. Det tror vi också, säger de.
Det enda de inte tycker var helt optimalt var platsen man valt för framträdanden vid hotellet.
– De borde ha hållit det inne på gården, för de har ju trafik som åker förbi hela tiden och stör. Sen blir det rörigt med ljudet därifrån och samtidigt från scenen här på torget, tycker de.
– Men vi hoppas verkligen att folk i Karlskoga tar chansen och går ut på det här nu när det äntligen anordnas, säger de vidare.
Är hemmablinda
Ett annat par i publiken tycker att Öjebokören var bästa behållningen hittills och anser också de att kulturevenemang som det här behövs.
– Det livar upp och ger glädje, säger Peter Lundin och Helen Spåre.
Ingrid Sunnanå bor del av året i Karlskoga, men annars i norska Tromsø.
– Jag tycker Karlskogaborna är hemmablinda, som inte ser vad bra här är, säger hon och betonar att hon då inte enbart menar kulturen, utan det mesta från stränderna till möjligheterna att odla, som hon själv är road av men som inte är lika lätt där man har polarnatt och mörkertid.
Den här dagen är hon dock i centrum för att få ta del av kulturutbudet och hon passar på att provsmaka mat från Balkan, som AKKA (Aktiva kvinnor i Karlskoga) bjuder på.
Aktuella ämnen
I Konsthallen, där man för övrigt hade kommit upp i 217 besökare redan en timme efter öppnandet, bjöd bland andra Teater Nolby på ett högaktuellt ämne i samband Konst runt Möckelns vernissage på samlingsutställningen. De framförde en text ur danska författarinnan Janne Tellers bok ”Om det var krig i Norden”, som speglar flyktingars situation och krigets fasor.
– Den gavs faktiskt ut första gången 2002, säger Olle Söderberg.
Ung teater bjöd även de på ett aktuellt nummer ute på torget som handlade om psykisk ohälsa och om förskrivning av läkemedel.
Som arrangörerna själva benämner det, så var det ett smörgåsbord av kultur denna dag.