Hoppa till huvudinnehållet

Inte mer sant för att det upprepas

Publicerad:
Elisabeth Svantesson (M) är Sveriges finansminister. Arkivbild.
Elisabeth Svantesson (M) är Sveriges finansminister. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

”Vi kommer inte att lämna välfärden i sticket.” Finansministern sa det igen, precis som hon och regeringen lämnade välfärden i sticket.

Underskotten i regionerna och kommunerna uppskattas till 28 miljarder i år. Regeringspartierna och SD presenterade på fredagen, precis före lunch, ytterligare ett budgetutspel där man berättar att de tänker kompensera för drygt en tredjedel av kostnaderna som ökat som en konsekvens av inflationen.

De generella statsbidragen kommer bara att höjas med tio miljarder nästa år. Tillkommer gör riktade statsbidrag på sex miljarder, men de kommer ju med nya förpliktelser och åtaganden. Inte ens om alla nya pengar gick till regionerna skulle det täcka hälften av underskotten. Nu får de en tredjedel – EN TREDJEDEL – av den generella höjningen. Resten går till kommunerna.

Ändå står finansministern där påstår att ”med de här resurserna finns goda förutsättningar att övervintra och klara nästa år”. 18 miljarder måste kapas i välfärden nästa år och högerregeringen ler brett och säger ”varsågod”.

”Vi kommer inte att lämna välfärden i sticket.”

– Vår absoluta prioritet och fokus är att kommunerna och regionerna inte ska behöva säga upp en massa människor, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt i samma stund som denna tidning skickade ut en nyhetspush om att Region Örebro presenterar nya sparåtgärder för att hantera sitt miljardunderskott. Denna gång ett anställningsstopp.

Att Sveriges kommuner och regioner, SKR, bönat och bett om förhandsbesked för nivåerna på framtida statsbidrag ända sedan i våras har fallit för döva öron. Visste man att det skulle komma pengar senare och ungefär hur mycket, hade det kanske gått att undvika en del av de nu stundande varslen i regioner och kommuner.

Det utrymmet finns inte nu. Med långa uppsägningstider krävs att regioner och kommuner agerar snabbt för att realisera några besparingar överhuvudtaget. Och då ryker anställda från verksamheter som inte på något sätt är överbemannade i dag.

”Vi kommer inte att lämna välfärden i sticket.”

Två artiklar ligger öppna på min datorskärm i bakgrunden för pressträffen. En från denna tidning och en från SVT Nyheter Örebro. Båda handlar om underskotten i socialnämnden i Degerfors som landar på runt 20 miljoner för året. Igen. Båda har uttalanden från kommunens ledande politiker som ojar sig och ser ”allvarligt” på problemet. Till SVT säger moderaten Anna Nordqvist, vice ordförande i kommunstyrelsen, att det inte är ”rimligt att socialnämndens underskott ska drabba övriga förvaltningar genom nedskärningar eller spar”.

Politikerna underfinansierar kommunens absoluta kärnverksamhet och tjurar sen när det visar sig att det inte är realistiskt genomförbart. Får man föreslå ättestupa?

”Vi kommer inte att lämna välfärden i sticket.”

Det blir inte mer sant för att det upprepas.

Artikeltaggar

Anna NordqvistDegerforsKommunstyrelsenÖrebroOscar SjöstedtPolitikSocialnämnderSVTVälfärd