Hoppa till huvudinnehållet

Karin utsattes för sms-bedrägeri: ”Det känns hopplöst”

Publicerad:
Karin Ingeström fick ett sms där Tele2 stod som avsändare.
Karin Ingeström fick ett sms där Tele2 stod som avsändare. Foto: Anne-Lie Gustavsson

Karin Ingeström anser sig inte vara en lättlurad person men bedragare är smarta och steget före.

– Han var så trovärdig och när jag reagerade var det redan för sent, säger hon.

Fredagen den 1 september fick Karin Ingeström ett sms där Tele2 stod som avsändare. I sms:et fanns ett telefonnummer som hon uppmanades att ringa.

– Jag läste meddelandet men brydde mig inte om det först, men eftersom jag lagt en beställning hos Tele2 en vecka tidigare så ville jag kolla så det inte blivit några problem med den och ringde därför det nummer som stod.

Två dyra mobiltelefoner

Han som svarade kallade sig Tommy och berättade att det gällde två mobiltelefoner som Karin beställt.

– Jag blev chockad för jag hade inte beställt några mobiler. Han sa att han skulle koppla mig vidare till banken, som jag uppfattade det.

Karin kopplades till en ”Johan”.

– Jag frågade om det gjorts någon transaktion. Han skulle undersöka saken och sa sedan att det gjorts tre olika transaktioner med större summor. Han skulle göra en polisanmälan åt mig och bad mig logga in med BankID. Jag frågade flera gånger om han verkligen jobbade på banken och det bekräftade han, han var så övertygande.

Efter det uppmanade han Karin att inte gå in på sitt konto för om några dagar skulle pengarna vara tillbaka på kontot.

– I det läget började jag fundera över vad det hela handlade om men då var det redan för sent, säger hon med tårar i ögonen.

Med sorg i blicken berättar Karin att de var så otroligt trovärdiga.

– Mina vänner blev chockade över hur detta kunde hända mig som normalt inte är godtrogen och det är jag verkligen inte.

Högst tio minuter

Hon berättar att hon har haft en extremt tuff period en längre tid och att det är en av anledningarna till att hon inte var uppmärksam när detta hände.

Karin hävdar att hon inte skulle ha ringt numret utan bara kastat meddelandet om hon inte haft en beställning på gång.

Foto: Anne-Lie Gustavsson

Hon ringde Handelsbanken direkt när hon förstod att hon blivit lurad.

– Det tog högst tio minuter men ändå kunde bedrägeriet inte stoppas. Det stod ”prel” vid summorna på utdraget och summorna drogs först måndagen efter. Jag undrar varför banken inte kunde stoppat det?

Bankkvinnan tog Karins uppgifter och de ska återkomma, mer än så vet inte Karin.

Händelsen är polisanmäld och kortet spärrades direkt från banken, men det var redan försent.

– Jag vet inte vad som händer nu, jag hoppas det ordnar sig på något sätt. Jag vet inte om banken ersätter eller om jag aldrig får se pengarna igen. Jag har alltid sagt, ”men hur kan man gå på sånt där”. Jag vet ju att man aldrig någonsin ska logga in på BankID och har alltid förespråkat det, ändå sitter jag här nu och har drabbats, säger hon och fortsätter:

– Det känns så hopplöst.

Pengarna som försvann var Karins buffert och hon är väldigt ledsen över att ha förlorat den.

Handelsbankens svar

Handelsbankens pressavdelning förklarar i ett mail hur deras arbete med att skydda sina kunder fungerar:

”Rent generellt är olika former av bedrägerier ett växande samhällsproblem.

Vi har system för att upptäcka avvikelser i kunders transaktionsmönster och fånga upp olika typer av misstänkta bedrägeriförsök, som till exempel sms-bedrägerier, med målet att skydda våra kunder från att bli lurade.

Brottslingarna utvecklar tyvärr hela tiden sina metoder och det är därför viktigt att hela tiden vara vaksam för att minska risken att luras. När det är möjligt försöker vi hjälpa kunder att få tillbaka pengar genom att reklamera transaktionerna.

Utöver det ständiga arbetet med att utveckla våra system och processer, fördjupa det brottsförebyggandet samarbetet med goda samhällskrafter som polis och andra banker, arbetar vi också aktivt med att höja våra kunders medvetenhet om hur man kan skydda sig mot bedrägerier.”

Artikeltaggar

BedrägerierKarlskogaMänskligt

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.