Hoppa till huvudinnehållet

Samlingsutställningen ska locka ut folk att besöka konstnärerna i ateljéerna

Publicerad:
40 medlemmar och tio gästutställare plus en ungdomsstipendiat har på lördag vernissage i Konsthallen, då det är dags för Konst runt Möckelns samlingsutställning, som följs av konstrunda helgen därpå.
40 medlemmar och tio gästutställare plus en ungdomsstipendiat har på lördag vernissage i Konsthallen, då det är dags för Konst runt Möckelns samlingsutställning, som följs av konstrunda helgen därpå. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Antalet utställare har mer än fördubblats sedan starten och besöksantalet är det ovisst om det längre är någon räkning på. När det nu är dags igen för Konst runt Möckeln så deltar inte färre än 51 utställare, varav tio gästutställare och en ungdomsstipendiat.

På lördag, den 16 september, är det dags för vernissage i årets samlingsutställning i Konst runt Möckeln, KRM. Utställningen håller därefter öppet till den 1 oktober, men däremellan hålls den årliga konstrundan.

Av utrymmesskäl får alla utställare endast ha med ett verk var i utställningen, som liksom tidigare år hålls i Karlskoga konsthall.

Christer Norrström är en av utställarna, här med kollaget ”Rymdlandskap”, och han kommer på konstrundan finnas i Bergmans gjuteri tillsammans med Linda Jurmu och Johnny Nilsson.
Christer Norrström är en av utställarna, här med kollaget ”Rymdlandskap”, och han kommer på konstrundan finnas i Bergmans gjuteri tillsammans med Linda Jurmu och Johnny Nilsson. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Samlingsutställningen hålls för att besökarna ska få ett smakprov och lockas till att besöka utställarna på deras egna utställningar, säger föreningens ordförande Yvonne Lindbom och pressansvarige Lotta Fuchs nickar instämmande.

Ansöker om medlemskap

Fuchs är förövrigt ny medlem i KRM, vilket man får ansöka om att bli.

– Man får lämna in verk och så har medlemmarna en anonym omröstning. Man tittar på teknik och allt i skapandet, så att det hela tiden är kvalitetskonst som presenteras, berättar Yvonne Lindbom.

Konst runt Möckelns samlingsutställning hade vid vårt besök i Konsthallen ännu inte hängts, här går Yvonne Lindbom och Lotta Fuchs runt och kollar på verken som representerar utställarna.
Konst runt Möckelns samlingsutställning hade vid vårt besök i Konsthallen ännu inte hängts, här går Yvonne Lindbom och Lotta Fuchs runt och kollar på verken som representerar utställarna. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Föreningen har nu 63 medlemmar, varav 40 deltar i årets utställning. Till det är det tio gästutställare och en ungdomsstipendiat.

Samlingsutställningen blir samtidigt en del i Kulturkollisionen som pågår i Karlskoga centrum under lördagen, som vi berättat om i en tidigare artikel.

Konst runt sjön

Konstrundan går, som föreningsnamnet antyder, runt sjön Möckeln där man kan besöka konstnärer och konsthantverkare i deras ateljéer, verkstäder, hem eller andra lokaler där de visar sin konst i Degerfors och Karlskoga kommuner. Den pågår fredag till söndag 22-24 september. En karta finns, där man kan hitta var de alla håller till.

  • ”Du och jag husse”, av Kristin Lindbom, är ett av verken man kan se i utställningen.
    ”Du och jag husse”, av Kristin Lindbom, är ett av verken man kan se i utställningen. Foto: Anna-Stina Tallmyren
  • Dan Lekberg och Annika Nielsen är också ett par av de som ställer ut.
    Dan Lekberg och Annika Nielsen är också ett par av de som ställer ut. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Några ställer ut i sina privata hem, andra håller till i ateljéerna och så vidare. Några ställer ut tillsammans, andra var för sig, säger Lindbom.

Den första konstrundan hölls 2005 och då med 20 utställare. Runt 5 000 personer besökte utställningen då.

Därefter har såväl antalet utställare som besöksantalet ökat år för år. Men så är också utbudet varierat, med allt från målade verk till grafik, stengods, silversmide och vävda alster.

Ungdomsstipendiaten: ”Konsten hjälper mig att utveckla tankarna”
Anna Mehdi har jobbat med svartbränning i verket ”Ronny och hans vänner”. Hjärtat av keramik på trä, som syns i bildpuffen till artikeln, har Staffan Karlsson skapat.
Anna Mehdi har jobbat med svartbränning i verket ”Ronny och hans vänner”. Hjärtat av keramik på trä, som syns i bildpuffen till artikeln, har Staffan Karlsson skapat. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

Annika NielsenChrister NorrströmDan LekbergDegerforsGallerierKarlskogaKonstKonst runt MöckelnMöckelnUtställningarVernissagerYvonne Lindbom

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.