Hoppa till huvudinnehållet

Är ingen obetydlig sak

Publicerad:
Birgitta Malmberg menar att kvinnoförtrycket i Iran är allvarligt.
Birgitta Malmberg menar att kvinnoförtrycket i Iran är allvarligt. Foto: Vahid Salemi

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar på insändare ”Samtliga exempel är väl kända”

Våra insändare börjar nästan likna en följetong, men jag kan inte låta bli att kommentera ett par av U.P:s påståenden.

Insändaren som besvaras:

Samtliga exempel är väl kända

Att den Ortodoxa kyrkan i Ryssland står makten nära, är ett sedan länge välkänt faktum. Likaså vet vi att den Ortodoxa kyrkans stöd av Rysslands krig mot Ukraina har lett till att hennes systerkyrka i Ukraina har brutit kontakten med kyrkan i Ryssland.

Att vårt största problem just nu kan upplevas vara just detta krig, är inget konstigt. Men att U.P. av att jag pekar ut muslimska länder som särskilt drabbade av religiöst förtryck, kan bara göra mig förvånad.

U.P., som annars verkar vara väl påläst, kan väl inte ha missat det som pågått det senaste året i Iran? Att gripandet och misshandeln av den 22-åriga Mahsa Amini, av den religiösa moralpolisen, ledde till hennes död. Brottet var att hennes slöja inte täckte håret tillräckligt mycket.

Detta ledde till det största upproret bland invånarna i Iran sedan 2009. Kvinnorna i Iran hade sedan länge fått nog av det religiösa förtrycket. Upproret leds framför allt av kvinnor, eftersom det är dessa som tvingas bära slöja, betraktas som mindre värda med mera. Men det engagerar, och drabbar, en stor del av befolkningen. Ett stort antal människor har blivit fängslade, och många har mist livet, sedan upproret startade.

Detta tillsammans med det förtryck som även råder i Afganistan, Saudi Arabien med flera muslimska länder, av framför allt kvinnor, är för mig ingen obetydlig sak.

Birgitta Malmberg

Artikeltaggar

Brott, lag och rättGripandenIranMahsa AminiRysslandUkraina