Hoppa till huvudinnehållet

Förslaget blir verklighet: Nu får Degerforsborna efterlängtad luftpump

Publicerad:
Amalia Jansson
amalia.jansson@kt-kuriren.se
En luftpump kommer invigas på torget i Degerfors under den Europeiska mobilitetsveckan. Genrebild.
En luftpump kommer invigas på torget i Degerfors under den Europeiska mobilitetsveckan. Genrebild. Foto: Emma Laurén

En efterlängtad luftpump och flera evenemang för att lyfta hur vi kan transportera oss utan bil. Det väntar Degerforsborna under den Europeiska mobilitetsveckan.

Mellan den 16 till 22 september pågår Europeiska mobilitetsveckan. Årets tema är ”spara energi - variera dina resor” och syftet är att lyfta hur vi människor kan transportera oss utan att ta bilen överallt.

– Den 22 september är det en internationellt bilfri dag vilket vi vill uppmärksamma såklart. Då kommer vi uppmuntra kommunens anställda till att låta bilen stå och istället transportera sig kollektivt, med cykel eller genom att gå, förklarar Evelina Holmqvist, kommunikatör för Degerfors kommun.

På medborgarplatsen kommer en ny luftpump att invigas den 18 september. Arkivbild.
På medborgarplatsen kommer en ny luftpump att invigas den 18 september. Arkivbild. Foto: Anna-Stina Tallmyren

I Degerfors kommer man under veckan hålla flera olika evenemang för att uppmärksamma frågan, och en efterlängtad invigning kommer ske.

Det är på torget som en ny luftpump för cyklar, rullstolar och barnvagnar ska presenteras den 18 september, något som varit ett medborgarförslag i många år.

– Genom PRO (pensionärernas riksorganisation) lämnade vi in ett medborgarförslag för en herrans massa år sedan, då det har varit svårt för befolkningen att pumpa sina cyklar om man inte äger en egen pump vill säga, förklarar Bernt Fägerås, PRO-ordförande i Degerfors.

Perfekt

När Fägerås nås av nyheten att en luftpump nu kommer invigas på torget är glädjen stor.

– Det är ju helt perfekt, säger Fägerås med syfte på pumpens placering.

Under invigningen av luftpumpen kommer besökaren kunna vara med i en utlottning av en cykel. Det kommer även hållas en ”gå- och cykla tävling” för elever i grundskolan där de kan tävla om priser.

– Degerfors kultur- och fritidsförvaltning har lagt in 5000 kronor i potten som kommer delas ut till den klass med bäst poäng i tävlingen. Som en morot för att uppmärksamma tävlingen lokalt, berättar Holmqvist.

Kommunen vill även lyfta tillgängligheten på kollektivtrafik mellan Karlskoga och Degerfors, och informerar på sin hemsida om hur befolkningen kan spara både pengar och på miljön genom att ta bussen.

Artikeltaggar

CyklarDegerforsDegerfors kommunKarlskogaMedborgarförslagPolitikPROTrafik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.