Ett av regionens besparingsförslag är att samtliga vårdplatser inom psykiatrin i Karlskoga ska tas bort. Istället ska alla psykiatriska vårdplatser finnas på USÖ i Örebro.
I Region Örebro läns sparpaket på över 400 miljoner kronor är ett av förslagen att ta bort de tolv heldygnsplatser inom psykiatrin som idag finns i Karlskoga.
Det innebär att istället för att ha vårdplatser inom psykatrin på enheterna Karlskoga, Lindesberg och Örebro ska allt centraliseras till USÖ.
Parallellt med att förslaget ska ses över av politiken har man i Lindesberg startat ett pilotprojekt för sitt SPOT-team (specialiserade psykiatriska omvårdnadsteam) något SVT Örebro var först att rapportera om.
Samma typ av projekt är planerat att starta i Karlskoga vid årsskiftet, om förslaget går igenom.
– Det kommer fungera så att psykiatriska akutmottagningen finns i Örebro som tidigare och dit söker man sig om man vill ha vård akut. Sen om man ska vårdas i hemmet av ett team så kommer det göra noggranna medicinska bedömningar innan, säger Karin Haster, områdeschef för psykiatrin i region Örebro län.
Färre platser
Karlskogas tolv platser och Lindesbergs fjorton kommer inte att ersättas fullt ut på USÖ, men det tror inte Haster ska bli något problem.
– Det kommer att bli något färre platser och vi håller på och räknar på det här. Men det är också så att vi sedan tidigare haft en annan vårdnivå i Lindesberg och Karlskoga. Man har inte kunnat ta emot svårt sjuka patienter på samma sätt som man kunnat göra i Örebro, så det har ändå varit en skillnad.
Haster menar att samma vård som erbjudits i Karlskoga och Lindesberg kommer kunna erbjudas på USÖ och ser det nya projekten som en utveckling av verksamheten samtidigt som det sparar pengar.
– Om man vårdats på heltid i Örebro och sen ska hem, men är kanske inte helt redo att klara sig själv endast med öppenvård. Då kan det här teamet komma in och fungera som en övergång och ge mer intensiva insatser i hemmet.
Andra regioner
Exakt hur mycket pengar man sparar in om förslaget går igenom är inte klart i dagsläget.
– Där är vi inte än utan håller fortfarande på och jobbar med förslaget.
Projektet i Lindesberg är klart hur länge det ska pågå, för Karlskoga har man inte kommit lika långt i planeringen. Men med hjälp av information från andra regioner ser man hoppfullt på ett bra resultat, både ekonomiskt och ur ett vårdperspektiv.
– Det finns andra regioner som gått före oss med den här typen av team och som kommit mycket längre än vad vi gjort. Vi har kontinuerlig kontakt med dessa och vet att där har man haft väldigt god effekt, avslutar Haster.
Förslaget om SPOT-team ingår i övriga förslag som ska tas upp i regionfullmäktige den 19 oktober.