Hoppa till huvudinnehållet

Regionens förslag – vill ta bort vårdplatser i Karlskoga

Publicerad:
Ett av sparförslagen som kommit fram hos region Örebro län är att vårdplatserna för psykiatrin i Karlskoga ska tas bort. Istället vill man införa ett team som kan ge extra insatser i det egna hemmet.
Ett av sparförslagen som kommit fram hos region Örebro län är att vårdplatserna för psykiatrin i Karlskoga ska tas bort. Istället vill man införa ett team som kan ge extra insatser i det egna hemmet. Foto: Helena Lundberg

Ett av regionens besparingsförslag är att samtliga vårdplatser inom psykiatrin i Karlskoga ska tas bort. Istället ska alla psykiatriska vårdplatser finnas på USÖ i Örebro.

I Region Örebro läns sparpaket på över 400 miljoner kronor är ett av förslagen att ta bort de tolv heldygnsplatser inom psykiatrin som idag finns i Karlskoga.

Det innebär att istället för att ha vårdplatser inom psykatrin på enheterna Karlskoga, Lindesberg och Örebro ska allt centraliseras till USÖ.

Parallellt med att förslaget ska ses över av politiken har man i Lindesberg startat ett pilotprojekt för sitt SPOT-team (specialiserade psykiatriska omvårdnadsteam) något SVT Örebro var först att rapportera om.

Samma typ av projekt är planerat att starta i Karlskoga vid årsskiftet, om förslaget går igenom.

– Det kommer fungera så att psykiatriska akutmottagningen finns i Örebro som tidigare och dit söker man sig om man vill ha vård akut. Sen om man ska vårdas i hemmet av ett team så kommer det göra noggranna medicinska bedömningar innan, säger Karin Haster, områdeschef för psykiatrin i region Örebro län.

Färre platser

Karlskogas tolv platser och Lindesbergs fjorton kommer inte att ersättas fullt ut på USÖ, men det tror inte Haster ska bli något problem.

– Det kommer att bli något färre platser och vi håller på och räknar på det här. Men det är också så att vi sedan tidigare haft en annan vårdnivå i Lindesberg och Karlskoga. Man har inte kunnat ta emot svårt sjuka patienter på samma sätt som man kunnat göra i Örebro, så det har ändå varit en skillnad.

Karin Haster, områdeschef för psykiatrin i region Örebro län. Pressbild.
Karin Haster, områdeschef för psykiatrin i region Örebro län. Pressbild. Foto: Maria Bergman

Haster menar att samma vård som erbjudits i Karlskoga och Lindesberg kommer kunna erbjudas på USÖ och ser det nya projekten som en utveckling av verksamheten samtidigt som det sparar pengar.

– Om man vårdats på heltid i Örebro och sen ska hem, men är kanske inte helt redo att klara sig själv endast med öppenvård. Då kan det här teamet komma in och fungera som en övergång och ge mer intensiva insatser i hemmet.

Andra regioner

Exakt hur mycket pengar man sparar in om förslaget går igenom är inte klart i dagsläget.

– Där är vi inte än utan håller fortfarande på och jobbar med förslaget.

De tolv vårdplatserna som finns på Karlskoga lasarett försvinner vid årsskiftet om förslaget går igenom.
De tolv vårdplatserna som finns på Karlskoga lasarett försvinner vid årsskiftet om förslaget går igenom. Foto: Helena Lundberg

Projektet i Lindesberg är klart hur länge det ska pågå, för Karlskoga har man inte kommit lika långt i planeringen. Men med hjälp av information från andra regioner ser man hoppfullt på ett bra resultat, både ekonomiskt och ur ett vårdperspektiv.

– Det finns andra regioner som gått före oss med den här typen av team och som kommit mycket längre än vad vi gjort. Vi har kontinuerlig kontakt med dessa och vet att där har man haft väldigt god effekt, avslutar Haster.

Förslaget om SPOT-team ingår i övriga förslag som ska tas upp i regionfullmäktige den 19 oktober.

Läs också:

Regionen stramar åt – stopp för att anlita hyrpersonalEn bra sommar för Region Örebro län: ”God och patientsäker vård”Länstrafiken måste spara 50 miljoner – kan bli färre turer

Artikeltaggar

KarlskogaLindesbergÖrebroRegionen spararUniversitetssjukhuset ÖrebroVårdVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.