Hoppa till huvudinnehållet

AIK behövde inte ens vara bra – men bottenstriden är långt ifrån över

Publicerad:
Foto: EMMA WALLSKOG

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vilken otroligt dålig fotbollsmatch det var som utspelade sig på Friends arena den här måndagskvällen. Men vad skulle man egentligen förvänta sig? Lag 15 tog emot lag 14.

AIK behövde inte ens vara bra för att plocka hem samtliga poäng på nationalarenan. Ledningsmålet kom till på en hörna där lagkaptenen Alexander Milosevic, alldeles för enkelt, fick kliva upp och nicka dit bollen. Diego Campos såg ut att vara den som skulle markera AIK-kaptenen och redan då förstod man att bollen skulle hamna i nät.

Degerfors hade två avslut på mål i den första halvleken och det var det enda som man lyckades åstadkomma på hela matchen.

Visst såg det bra ut i inledningen av den andra halvleken, mot ett passivt hemmalag, men dom där heta målchanserna fortsatte att lysa med sin frånvaro. Och när dryga kvarten var spelad valde hemmamålvakten Kristoffer Nordfeldt att, mycket taktiskt, lägga sig ner för att få till ett avbrott i spelet. Och som han lyckades. Degerforspressen kom av sig helt och tio minuter senare kom 2-0.

Ett tamt avslut av Abdihakin Ali tog på DIF-kaptenen Sebastian Ohlsson och matchen var över.

AIK var inte ett speciellt mycket bättre fotbollslag. AIK skapade inte fler målchanser. Men idag handlade ingenting annat än om tre poäng och det var det storklubben som fick. Utan att för den delen imponera.

Degerfors har satt sitt försvarsspel och backlinjen med Sebastian Ohlsson, Douglas Bergqvist och Sebastian Ohlsson har aldrig känts mer självklar. Men det är framåt som det just nu är störst oro.

Vem ska göra målen? Diego Campos och Hugo Bolin måste kliva fram. För bakom där, på bänken, finns det inte en enda spelare som just nu kan göra skillnad. När jag gick igenom ersättarna så fick det mig direkt att tänka på superettan.

Den här bottenstriden är långt ifrån över. Sju finaler återstår. Och när jag går igenom spelschemat har Degerfors goda chanser till poäng i fem av dessa. Vinster blir det mot Kalmar, Varberg och Mjällby.

Goda poängmöjligheter även mot Sirius och Halmstad. Degerfors kommer att nå över 30 poäng men frågan är om det ens kommer att räcka. Ett nytt ångestmöte väntar 1 oktober på Studenternas i Uppsala. Förlust där så får nog SVT fundera på en ny dokumentärserie – Superettan här kommer Degen.

Bergqvist om tunga andrahalvleken: ”Borde fått mer betalt”Uddlöst DIF föll mot AIK i bottenmöte: ”Skjuter amerikansk fotboll”Christos Gravius håller inte med AIK-målvakten: ”Skitsnack”Degerfors föll i ångestmötet – är nu på nedflyttningsplats

Artikeltaggar

AIKAlexander MiloševićDegerforsDiego CamposFotbollFriendsHalmstadHugo BolinIK Sirius BKKristoffer NordfeldtSebastian OhlssonSportSVTUppsala