Hoppa till huvudinnehållet

Sänker straffet för kvinnomisshandlare

Publicerad:
Foto: Johan NIlsson / TT

Degerforsbon dömdes vid Örebro tingsrätt till 2 år och sex månaders fängelse för för grov misshandel och grov kvinnofridskränkning.

Både åklagare och den dömda mannen överklagade till hovrätten som nu sänker straffet.

Mannen dömdes för grov misshandel, grov kvinnofridskränkning, tre fall av barnfridsbrott och olaga hot mot sin sambo och hennes barn. Brotten har skett under 2022-2023 i deras gemensamma hem i Karlskoga.

Mannen överklagade och yrkade på att frias helt eller få sänkt straff. Han anser att den grova misshandeln ska rubriceras som misshandel av normalgrad och hamna under kvinnofridsbrott som ger lägre straff.

Åklagaren yrkade på att mannen skulle få ett grövre straff.

Tingsrätten ansåg i åtalspunkten grov misshandel att det fanns försvårande omständigheter. Det är den grund enligt brottsbalken som en domstol kan tillämpa vid utdömandet av ett högre straff än för ett brott av normalgraden.

Hovrätten skriver i sin dom. ”Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att de försvårande omständigheterna kring misshandeln den 5 februari 2023 har beaktats fullt ut vid gärningens rubricering. Straffvärdet för denna gärning motsvarar därför minimistraffet för grov misshandel. Eftersom det inte finns anledning att frångå straffmätningsvärdet ska fängelsestraffets längd bestämmas till två år.”

Hovrätten ogillar även två delpunkter i åtalspunkten grov kvinnofridskränkning då de anser att bevisningen inte ger tillräckligt stöd åt kvinnans uppgifter.

Mannen ska sitta fortsatt häktad tills fängelsestraffet kan verkställas.

Läs också:

Man släpade ex-sambo i trapphus – slog henne framför barnen

Artikeltaggar

ÅklagareBrott, lag och rättFängelseGrov kvinnofridskränkningKarlskogaMisshandelÖrebro tingsrätt

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.