Hoppa till huvudinnehållet

Drar ner på pengar till studieförbunden

Publicerad:
Regeringen drar ner på anslag till studieförbund. Utbildningsminister Mats Persson (L). Arkivbild. Foto: Lars Schröder

Studieförbunden får mindre pengar i budgeten för nästa år, rapporterar SVT. Regeringen vill i stället prioritera yrkesutbildningar.

– Många politiker har historiskt sett lovat allt till alla men det fungerar inte nu när vi har tuffa tider. Då måste vi prioritera och då prioriterar vi utbildningar som leder till riktiga jobb, säger utbildningsminister Mats Persson (L) till tv-kanalen.

Studieförbunden får i nuläget cirka 1,8 miljarder kronor. Nästa år blir det ett minus på 250 miljoner, året därpå 350 miljoner mindre och 2026 minskar anslagen med 500 miljoner.

Studieförbundet Vuxenskolan är chockad över omfattningen av nedskärningarna.

– Det här är ett dråpslag för folkbildningen i Sverige. Det var en betydligt större neddragning än vad vi hade förväntat oss och vad som är rimligt i den tiden vi befinner oss i, säger förbundschef Johan Fyrberg till SVT.

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiMats PerssonPolitikStudieförbundet VuxenskolanSVTUtbildning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.