Hoppa till huvudinnehållet

Hoten mot demokratin – regionen kraftsamlar

Publicerad:
Torgny Larsson (S), sammankallande av demokratiberedningen, ser det som särskilt viktigt att diskutera hot mot demokrati och yttrandefrihet på kommande beredning.
Torgny Larsson (S), sammankallande av demokratiberedningen, ser det som särskilt viktigt att diskutera hot mot demokrati och yttrandefrihet på kommande beredning. Foto: Rickard Reinli

Att inte ta demokrati, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter för givna och inte stå handfallna om de hotas är i fokus för Region Örebro län. Därför kraftsamlar regionens demokratiberedning.

– Det är viktigt att vi står upp för dessa värden för att på så vis värna demokratin, säger Torgny Larsson (S), regionfullmäktiges ordförande.

För att ge dessa enligt Larsson så viktiga frågor det ljus och den uppmärksamhet de förtjänar får de fokus när demokratiberedningen samlas på torsdag.

Värnar om demokratin

Beredning är tänkt för att särskilt värna om demokratifrågor i regionen och att invånarna kan delta i det ”demokratiska samtalet”.

– Vi ska också arbeta för att skapa goda förutsättningar för förtroendevalda att utföra sina uppdrag och för att utveckla former för att kunna genomföra bra demokratiska samtal, säger Torgny Larsson.

Därför kommer Martin Karlsson, statsvetare på Örebro universitet hålla föredrag vilka hot som finns mot demokratin och Christina Kiernan, från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR tala om externa hot mot demokratin. Beredningens ledamöter ska också ges möjlighet att diskutera innebörden av yttrandefrihet.

I beredningen sitter representanter för samtliga politiska partier som också har plats i regionfullmäktige.

Artikeltaggar

DemokratiMänskliga rättigheterMartin KarlssonÖrebro universitetPolitikRegion Örebro länSocialdemokraternaYttrandefrihet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.