Hoppa till huvudinnehållet

Saab Dynamics har fått miljardorder från USA

Publicerad:
USA vill köpa fler svenska granatgevär av modellen Carl Gustaf. Arkivbild.
USA vill köpa fler svenska granatgevär av modellen Carl Gustaf. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det amerikanska försvarsdepartementet har gjort en beställning till Saab Dynamics värd cirka en miljard svenska kronor.

Försvarskoncernen uppger i ett pressmeddelande att beställningen omfattar pansarskott, ammunition och spränggranater. Miljardordern innehåller bland annat granatgeväret Carl Gustaf, med leveranser under 2024-2026.

USA:s försvarsdepartement har utökat ramavtalet som de tecknade med Saab Dynamics under 2019 och det innebär att USA kan lägga beställningar till Saab för upp till ytterligare drygt 4,7 miljarder svenska kronor.

– Vi är stolta över att våra understödsvapen gör skillnad för våra kunder. Det utökade ramavtalet stärker vår goda relation med den amerikanska försvarsmakten och innebär att de kan fortsätta använda AT4 och Carl-Gustaf under många år framöver, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics i ett pressmeddelande.

Fakta

Carl Gustaf och AT4

Det bärbara vapensystemet Carl-Gustaf avfyras från axeln och ger soldater hög träffsäkerhet. Pansarskottet AT4 är väl beprövat och kan användas exempelvis mot byggnader, landstigningsfartyg, helikoptrar och bepansrade fordon.

Källa: Saab Dynamics

Saab köper in sig i försvarsföretag”De tackar Sverige för vårt militära stöd”Saab-koncernen ökar vinsten: "Intensiva tider"Orderböckerna är fulla hos svensk försvarsindustriAustraliens försvarsdepartement köper mer Carl-GustafFörsvarets ammunitionslager på kritiskt låg nivå – regeringen ändrar reglerna

Artikeltaggar

FörsvarGörgen JohanssonSaabSaab DynamicsUSAVapen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.