Hoppa till huvudinnehållet

Experternas dom – så går det för BIK Karlskoga: ”Gjorde mig besviken”

Publicerad:

Hur går det för BIK Karlskoga och vilken spelare ska publiken hålla extra koll på i Nobelhallen den här säsongen? Vi lät tre experter – Mikael ”Daggen” Eriksson, Fredrik Söderström och Johan ”Mrmadhawk” Svensson – ge oss svaren.

Johan ”Mrmadhawk” Svensson, journalist på Sportexpressen.
Johan ”Mrmadhawk” Svensson, journalist på Sportexpressen. Foto: CARL SANDIN

Hur går det för BIK Karlskoga denna säsong?

– Jag brukar alltid svara att det första man ska göra är att sätta Karlskoga topp fem men nu har jag vacklat lite. Dom var inte topp fem förra året så nu blir det en markering från min sida. Jag sätter dom som sjua. Karlskoga gjorde mig besviken så nu gör jag dom besvikna tills motsatsen bevisas.

Någon spelare du är extra nyfiken på?

– Pistek kommer att bli riktigt bra. Det känns som en ruggig Karlskoga-värvning. Norrmännen vet jag inte så mycket om. Jag hoppas att något nyförvärv blir en ”oj, vad var det här”.

Tolv nya spelare i BIK – hur tror du att det påverkar?

– Med en ny tränare också så blir det en liten nystart. Det kanske får bli en säsong där dom blir sjua–åtta och det får vara okej. Dom får ta det därifrån. I slutändan kommer Karlskoga alltid vara ett lag att räkna med över tid. Det är ingen risk för bottenstrid som det var 2018.

Vilket lag vinner grundserien?

– Djurgården.

Vilket lag går upp?

– Djurgården. Det blir en final mot Björklöven eller Brynäs. Det är ingen press på Djurgården nu och dom bygger på en helt annan nivå. Marcus Krüger och grabbarna fixar upp klubben.

Mikael ”Daggen” Eriksson, expert på TV4 och tidigare spelare i BIK Karlskoga.
Mikael ”Daggen” Eriksson, expert på TV4 och tidigare spelare i BIK Karlskoga. Foto: JOHAN LÖF

Hur går det för BIK Karlskoga denna säsong?

– Jag har tippat dom på sjätteplats. Djurgården, Södertälje, Brynäs och Björklöven är lagen som sticker ut. Sedan är det fyra lag till som slåss om det och där är BIK ett av dom. Får man lite fart på norrmännen tillsammans med Thorell blir det bra. Sedan är frågan hur mycket Volden gjorde för Hellgren-Smed. Den duon var en av seriens bästa målvaktspar förra säsongen. Är Hellgren-Smed redo att stå 90 procent av matcherna som han ska göra?

Någon spelare du är extra nyfiken på?

– Jag tycker att Eskild Bakke Olsen ser riktigt intressant ut på sättet han kontrollerar isen och sin omgivning. Han är också grym på att lösa presspelet i försvarszonen och kan bli ett utropstecken.

Tolv nya spelare i BIK – hur tror du att det påverkar?

– Karlskoga har alltid haft en stor spelaromsättning. Jag tror att det är positivt eftersom laget inte riktigt drog åt samma håll förra säsongen. Nu har Torsten fått ihop ett grymt lag och jag gillar sättet som Dennis pratar hockey. Karlskoga ska jobba hårt och vara framåtlutade. Får dom ut det på isen så kommer publiken vara mer nöjda i år än förra året.

Vilket lag vinner grundserien?

– Brynäs. Dom har ett väldigt starkt lag på papperet även om jag har många frågetecken. Är dom redo för hockeyallsvenskan? Jag tycker att det finns en liten underton där att det kommer att bli lätt. Den självbilden måste dom komma underfund med.

Vilket lag går upp?

– Jag tror att det blir Djurgården mot Brynäs i finalen. Där tror jag faktiskt att Djurgården blir starka. Deras kontinuitet med spelare som Krüger, Brodin och Norman.

Fredrik Söderström, expert på TV4 och tidigare tränare.
Fredrik Söderström, expert på TV4 och tidigare tränare. Foto: Erik Simander / TT

Hur går det för BIK Karlskoga denna säsong?

– Jag är nyfiken av flera skäl. Jag jobbade tillsammans med Dennis Hall för några år sedan i Schweiz. Det är en väldigt seriös och driven tränare som är på uppåtgående. Det ska bli intressant att se hur han kan färga BIK med sitt ledarskap. Karlskoga är en klubb jag har stor respekt för i den mening att dom alltid håller en viss standard. Trots att man som landsortslag slåss mot andra omständigheter.

– Dom har värvat spelare som har kapacitet att lyfta. Jag tänker på Pistek och dom norska killarna som jag haft att göra med i Norge när jag var i Storhamar. Det ska bli spännande att se hur det går för dom. Under flera år har målvaktssidan hållit en hög klass. Är Hellgren-Smed redo att stå många matcher eller behöver han utmanas? Jag har placerat BIK på en sjundeplats och dom kan, mycket väl, sluta topp fem.

Någon spelare du är extra nyfiken på?

– Thorell kommer hem och det är en klasspelare. Sedan kan man inte begära att han ska trolla konstant. Pistek är en spelare som gjort det bra i Kristianstad och känns som en typisk BIK-värvning.

Tolv nya spelare i BIK – hur tror du att det påverkar?

– Man måste ha tålamod och förståelse för att det kommer att vara två steg fram och ett tillbaka. Speciellt eftersom det är ett så pass stort ombygge som detta är. Folk kan inte förvänta sig under från start.

Vilket lag vinner grundserien?

– Det kommer att bli ett jäkla race. Jag är beredd att lägga pressen på Brynäs. Det är en oerhörd fördel att bli etta. Ska Brynäs gå upp måste dom vinna serien.

Vilket lag går upp?

– Brynäs tar sig till final där Djurgården väntar. Det blir en sjunde och avgörande match i Gävle som Brynäs vinner.

”Kingen” och Jellvert beskriver BIK:s nyförvärv: ”Stark som en oxe”Brynäs storfavorit – BIK vill till slutspel igen: ”Bråka så mycket som möjligt”

Artikeltaggar

BIK Karlskoga A-lagDennis HallEskild Bakke OlsenFredrik SöderströmGävleIF BjörklövenIshockeyKarlskogaMarcus KrügerTV4

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.