Hoppa till huvudinnehållet

Folkhögskolan – mer än bara en utbildning: ”En andra chans i livet”

Publicerad:
Laban Holma från Södertälje studerar till fritidsledare på Karlskoga folkhögskola. Tillsammans med sina klasskamrater berättar han om skolans betydelse.
Laban Holma från Södertälje studerar till fritidsledare på Karlskoga folkhögskola. Tillsammans med sina klasskamrater berättar han om skolans betydelse. Foto: Helena Lundberg

Elever och lärare på Karlskoga folkhögskola går ihop och manifesterar mot förslaget att dra ner på anslagen till skolans, och andra folkhögskolors, utbildningar.

Både lärare och elever på skolan är enade i att folkhögskolan har en viktig roll i mångas liv på olika vis och de är beredda att ta strid för sin skola.

Regeringen och Sverigedemokraterna föreslår nedskärningar med 500 miljoner kronor av anslagen till studieförbund och folkhögskolor. Ett förslag som oroar både lärare och elever på Karlskoga folkhögskola.

Med anledning av det bjöd skolan in våra lokala politiker samt särskilt utvalda utifrån för en information och presentation av skolan och de utbildningar som erbjuds.

Karin Sundin (S), Ida Edström (S) och Ann-Catrin Örtqvist (KD) lyssnar på och ställer frågor till Karlskoga Folkhögskolas rektor Arvid Hardmo.
Karin Sundin (S), Ida Edström (S) och Ann-Catrin Örtqvist (KD) lyssnar på och ställer frågor till Karlskoga Folkhögskolas rektor Arvid Hardmo. Foto: Helena Lundberg

Ida Edström (S), Ann-Catrin Örtqvist (KD) och Torbjörn Pettersson (C) kom från Karlskogas kommunpolitik. Dessutom kom riksdagsledamot Karin Sundin (S). Däremot saknades kommunala representanter från övriga partier.

Efter informationen från skolans rektor Arvid Hardmo med tillhörande diskussion och frågestund fick politikerna möjlighet att träffa eleverna som läser andra året till fritidsledare.

– Jag kan verkligen rekommendera den här utbildningen till andra, säger 23-åriga Laban Holma från Södertälje som i drygt ett år bott på Karlskoga folkhögskola.

I hans klass går ytterligare nio elever från flera olika håll i Mellansverige. Tillsammans med sina studiekamrater berättar han för dagens inbjudna politiker om folkhögskolans utbildningar, vilka bra lärare de har och vad det betyder att de kan studera i Karlskoga.

– Vad är fördelen med att läsa på folkhögskola? Berätta för mig som inte vet, säger riksdagsledamot Karin Sundin (S).

Laban tar snabbt ordet och säger att han aldrig haft en så bra klass och att det betyder mycket att de som studerar gör det för att de vill, inte för att de måste.

Minskat anslag

Senaste åren har allt mindre anslag tilldelats bland annat folkhögskolor runt om i landet. Detta trots att det är en sluss ut i samhället för många som står långt från arbetsmarknaden. Man ser också att de låga resultaten i grundskolan har en stor påverkan.

Både politiker och studerande uppskattade pratstunden man fick under dagens informationsträff på Karlskoga folkhögskola.
Både politiker och studerande uppskattade pratstunden man fick under dagens informationsträff på Karlskoga folkhögskola. Foto: Helena Lundberg

– Över tid så har vi sett att antalet personer som inte klarar grundskolan ökar och det gör att vi efterhand fått ett större tryck, säger Hardmo.

– Vi ser också en trend att få fler yngre som söker sig hit och även de under 18 som vill ha dispens, säger Lars Bolinder, en av skolans lärare.

På Karlskoga folkhögskola har man flera olika utbildningar och kan erbjuda bland annat allmän grund- eller gymnasieskola, budo, webbdesign, ekopedagogik och fritidsledare. Dessutom har man många olika temakurser.

Idag är åldern på de drygt trehundra eleverna allt mellan arton till drygt nittio, något som också blir en del av charmen med en folkhögskola.

Manifestationen

Hur de minskade anslagen skulle kunna påverka Karlskogas folkhögskolas verksamhet kan ingen svara på i dagsläget.

Filip Jansson från Degerfors studerar till fritidsledare på Karlskoga folkhögskola.
Filip Jansson från Degerfors studerar till fritidsledare på Karlskoga folkhögskola. Foto: Helena Lundberg

Men för att visa sin gemensamma ståndpunkt mot förslaget kommer det under tisdagen genomföras en riksomfattande manifestation som anordnas av Sveriges lärare. Karlskogas lärare ska förstås delta, men också de elever som vill.

– Vi har bokat en buss som går från skolan till Örebro där manifestationen för oss ska vara på eftermiddagen, säger Bolinder.

För Laban har den chans han fått i Karlskoga och på folkhögskolan haft stor betydelse i hans liv.

– Jag kommer från en knackig bakgrund med olika problem, så för mig är den här utbildningen verkligen en andra chans i livet, säger Laban och fortsätter:

– Jag har aldrig varit så nöjd med en utbildning tidigare, jag brinner verkligen för det här och det är mer än en utbildning.

Artikeltaggar

CenterpartietDegerforsGrundskolanIda EdströmKarin SundinKarlskogaKristdemokraternaLärareSkola och utbildningSkolorSocialdemokraternaSverigedemokraternaSveriges LärareUtbildning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.