Miljontals bedrägeriförsök via sms stoppas varje år med hjälp av interna säkerhetssystem.
– Det här är ett område som vi aktivt arbetar med för att våra kunder inte ska behöva drabbas.
Det säger Fredrik Hallstan, Head of External Communication, på Tele 2 i ett mejl till tidningen. Senast förra veckan berättade tidningen om en bedragare som felaktigt uppgav att han jobbade på Tele2 och hörde av sig till Karin Ingeström i Karlskoga. Karin blev sedan av med i stort sett hela sin buffert på banken.
Under första kvartalet 2023 blockerade Tele 2 cirka 2 miljoner försök till bedrägerier, berättar Fredrik Hallstan.
– Vi och andra operatörer i branschen stöter på det här lite för ofta, vilket är mycket beklagligt, säger Hallstan och fortsätter:
– Det vi kan se i vår statistik är att antalet bluff-sms ökar kring storhelger och perioder då vi konsumerar mer, exempelvis kring Black Friday och julhelgerna.
Fredrik Hallstan betonar att de uppmanar sina kunder att alltid vara försiktiga, oavsett vilken tid på året det är. Bluff-sms förekommer året runt och Tele 2 samlar dagligen in rapporter om misstänkta bluff-sms med hjälp av bland annat AI och filter som stoppar misstänkta försök till bedrägerier.
Stor marknad
Smishing – bedrägerier genom sms och phishing (nätfiske) – har enligt Fredrik Hallstan ökat ”lavinartat”.
– De flesta av oss använder idag en smartphone och ett av de vanligaste användningsområdena är att skicka och ta emot sms. Det är alltså en mycket stor marknad för bedragare som vill åt dina uppgifter, och i slutändan dina pengar, säger han.
Hallstan menar att de flesta i dag är medvetna om risken med att klicka på länkar som vi tar emot till exempel via e-post.
– Tyvärr är vi inte lika försiktiga när vi använder våra mobiler.
Läs också:
Karin utsattes för sms-bedrägeri: ”Det känns hopplöst”Fakta
Vad ska man göra när man blir utsatt för ett bedrägeriförsök?
1. Tänk efter en extra gång. Borde du få det här sms:et? Om du blir utsatt för ett bedrägeriförsök via sms och är kund hos oss, vidarebefordra det till kortnummer 777 så att vi som operatör får kunskap om det och kan uppdatera våra brandväggsfilter.
2. Leverans av paket? Om du inte förväntar dig en försändelse finns det ingen anledning att klicka på någon länk eller följa någon uppmaning. Ladda istället ner apparna från Play/Appstore som PostNord, UPS, DHL med flera tillhandahåller. Då kommer du att att kunna hantera dina försändelser direkt i apparna.
3. Var kritisk med alla kontakter som söker upp dig och om du är osäker ring tillbaka. Logga aldrig in via BankID
4. Håll dig informerad om hur kommunikationen ser ut kring exempelvis elstöd, vårdkontakter och myndighetsutskick. Sök och dubbelkolla fakta och information på relevant myndighets hemsida.
5. Prata med dina nära och kära: Om du blir uppmanad att swisha till en familjemedlem som har ”tappat sin telefon” och behöver betala en räkning. Ring och dubbelkolla!
6. Var försiktig vid alla signeringar/inloggningar med BankID, även när du själv initierar det. Ta för vana att alltid titta på texten för den tjänst som presenteras i BankID-appen. Denna text ska motsvara den tjänst du vill logga in med. Gör detta till en vana!
7. Polisanmäl händelsen.
Källa: Tele2