Hoppa till huvudinnehållet

Fullmäktige: Ska kommunen acceptera ryssvänliga företag?

Publicerad:
Att få en fråga ställd till sig bara ett par timmar innan fullmäktige var inte helt uppskattat av Tony Ring (M). Foto: Kajsa Juslin

Ett annars lugnt kommunfullmäktige i Karlskoga hettade till när Jonas Sandström (S) valde att ställa en fråga till Tony Ring (M). Det var inte vilken fråga som helst utan om hur kommunen ska ställa sig till ryssvänliga företag.

Det var med bakgrund av SVT:s gransking av Embracers ägare, Lars Wingefors som äger fastigheter som han hyr ut till försvarsindustrin, vars bolag gör affärer med Ryssland som frågan ställdes.

– Anser du att Karlskoga kommun som organisation ska ingå och hålla avtal med bolag som direkt eller indirekt stöttar Rysslands krigföring i Ukraina via skatteintäkter? frågade Jonas Sandström Tony Ring i egenskap av kommunstyrelsens ordförande.

Eftersom frågan inkommit endast några timmar innan kommunfullmäktige sammanträdde under tisdagen blev det egentligen korta svaret långdraget från Ring.

– Frågor ska helst lämnas dagen innan fullmäktige men det står bör. Vill man ha ett utförligt svar bör man lämna in sin fråga i god tid. Jag vill därför uppmana alla till bättre framförhållning.

Jonas Sandströms (S) verkade inte helt nöjd med svaret han fick från Tony Ring.
Jonas Sandströms (S) verkade inte helt nöjd med svaret han fick från Tony Ring. Foto: Kajsa Juslin

Frågan, som tidigare kallades enkel fråga, och som Jonas Sandström kallade sin fråga för fick ett lite bitskt genmäle.

– Det ändrades 2018, sa Tony Ring i talarstolen.

Uppläxning

Han menade att frågan som Sandström ställde inte ställdes i rätt forum då ämnet är allt annat än enkelt och den inte ska leda till sakdebatt.

– Men det korta svaret på den långa frågan, är nej, svarade Tony Ring till slut.

Sandström replikerade:

– Det var en minut och 40 sekunders lång uppläxning av kommunallagen.

Han menade på att invånarna i Karlskoga förtjänar ett utförligare svar eftersom det är dem som på många sätt ser till att Ukraina kan fortsätta försvara sig mot Ryssland. Tony Ring verkade egentligen inte vara emot själva frågan utan snarare sättet den ställdes på.

– Frågan är inte ny på något sätt och är något vi har tagit upp. Din partikamrat (Ida Edström (S) reds anm) släpade dit ett tv-team i förra veckan, sa Ring och refererade till förra veckans arbetsutskott för kommunstyrelsen.

Det var SVT Värmland som gästade mötet och de ställde frågor kring hur kommunen ska agera kring att det framkommit att även Karlskoga kommun hyr fastigheter ägda av Lars Wingefors. Då sade Ring att det var något man skulle titta på. Under tisdagens fullmäktige menade han bland annat att försvarsmaktens egen tillsyns- och kontrollenhet inte ser brister med Wingefors företag.

– Vad har S för andra informationer? undrade Tony Ring.

Fotnot: Fortsättning i frågan följer då KT-Kuriren fått svar från försvarsminister Pål Jonson, försvarsmakten och ägaren Lars Wingefors gällande Rysslandskopplingar.

Läs också:

Wingefors: ”Vår verksamhet följer alla relevanta regelverk”Partiönskan: Utbilda så fler får samma rättigheter som heterosexuella

Artikeltaggar

EmbracerFastigheterJonas SandströmKarlskoga kommunKommunfullmäktigeKommunstyrelsenLars WingeforsModeraternaPolitikRysslandSocialdemokraternaSVTTony RingUkraina

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.