Hoppa till huvudinnehållet

Lokal röst beklagar Gahrtons bortgång

Publicerad:
Lasse Lidén var med och startade Miljöpartiet och beklagar Per Gahrtons bortgång.
Lasse Lidén var med och startade Miljöpartiet och beklagar Per Gahrtons bortgång. Foto: Kajsa Juslin

Per Gahrton har gått bort. Han var en av grundarna till Miljöpartiet och en annan var Lasse Lidén, numera bosatt i Karlskoga, som nås av beskedet.

– Det var väldigt tråkigt, är Lasse Lidéns första kommentar då han nås av beskedet att Per Gahrton gått bort.

– Han var en mycket trevlig, intellektuell och sympatisk man, säger Lidén vidare och fortsätter:

– Det som gjorde att jag var med och startade Miljöpartiet var att jag hade läst en bok av honom och tyckte att han hade bra idéer som överensstämde med mina tankar.

På frågan om de än idag hade kontakt, svarar Lidén:

– Nej det har inte blivit så, det var väldigt längesen som vi träffades. Men han hör till de människor man kommer ihåg, en stor entusiast.

Vi undrar om han tycker det inte funnits någon med samma entusiasm i partiledningen efter honom.

– Jodå, Maria Wetterstrand var ett språkrör som var entusiastisk och skärpt, svarar Lidén.

Med i starten

När det första inledande mötet till att bilda Miljöpartiet hölls var Lasse Lidén med och skrev under pressmeddelandet om att de ämnade bilda det, hemma hos Per Gahrton.

– Då bodde han i en liten enrummare och vi var 18 personer som satt där ihopträngda i ett rum hemma hos honom. Det var spartanskt till att börja med och det är också sånt man minns efteråt, säger Lidén som långt senare var med i Miljöpartiet de grönas Degerforsavdelning, dit han och hans familj flyttade så småningom. Idag är de dock bosatta i Karlskoga.

Språkrör

Per Gahrton var från början folkpartist, innan han var med och bildade Miljöpartiet.

– Han var ju bland annat mycket engagerad i frågan om Palestinas frihetskamp och det var väl där det skar sig mellan honom och Folkpartiet, som han ju var riksdagsledamot för under en rad år. Per var en rakryggad politiker som vågade stå för sina åsikter, kommenterar Lidén.

Gahrton var verksam som språkrör för Miljöpartiet ett par omgångar och likaså som riksdagsledamot och EU-parlamentariker för partiet.

Gahrton dog natten mot tisdag i en ålder av 80 år.

Miljöpartiets grundare Per Gahrton är dödDegerforsbo var med då Miljöpartiet föddes

Artikeltaggar

EUKarlskogaLasse LidénMänskligtMiljöpartietPer Gahrton

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.