Hoppa till huvudinnehållet

Partiönskan: Utbilda så fler får samma rättigheter som heterosexuella

Publicerad:
Alla ska ha samma grundläggande rättigheter tycker Anna Lilja, ordförande för Vänsterpartiet i Karlskoga och ledamot i fullmäktige.
Alla ska ha samma grundläggande rättigheter tycker Anna Lilja, ordförande för Vänsterpartiet i Karlskoga och ledamot i fullmäktige. Foto: Maiken Kettil Schough

Nu ska ledamöterna i kommunfullmäktige i Karlskoga utbildas. Det vill Vänsterpartiet i sin senaste motion. De vill höja kunskapen om hbtqia+personer i fullmäktige.

– Vi har lagt motionen för vi tycker att det är viktigt att alla i samhället ska få vara precis som de är, säger Anna Lilja (V) ledamot i kommunfullmäktige.

Hon och partiet menar att samhället ska vara ett där människor som har en annan sexuell läggning eller annan könstillhörighet känner att de hör hemma. Men också att det finns mycket okunskap, förutfattade meningar och fördomar. För det krävs mer och rätt kunskap.

– Det är viktigt kommunfullmäktige har den kunskapen för att ta beslut i olika frågor. Du kan inte ta ett korrekt beslut utan att ha något att falla tillbaka på, säger Lilja.

Hon menar att det finns många människor som inte tycker att hbtqia+personer, det vill säga homosexuella, bisexuella, transpersoner och bland annat personer som identifierar sig som queer, icke-binära eller som intersexperson, ska ha samma rättigheter som heterosexuella personer och då är kunskap den bästa boten tycker Anna Lilja.

– Vi i Vänsterpartiet tycker att vi alla är människor och ska ha samma rättigheter och skyldigheter som vem som helst. Har man väldigt mycket fördomar blir det fel beslut, säger hon.

Att det blir rätt beslut tycker hon är avgörande:

– Alla i vår kommun ska få samma rättigheter.

Med motionen yrkar V på att utbilda alla ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige i Karlskoga om hbtqia+personer.

Läs också:

Fullmäktige: Ska kommunen acceptera ryssvänliga företag?

Artikeltaggar

Anna LiljaBeslutKarlskogaKommunfullmäktigePolitikVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.