Hoppa till huvudinnehållet

Kraftig straffsänkning för upploppsmakare

Publicerad:
Foto: Kicki Nilsson/TT

Tingsrätten utdömde ett kollektiv straff för de inblandade i påskupploppet i Örebro och ansåg att de begått angreppet mot polisen tillsammans och i samförstånd med samtliga som deltog i upploppet. Hovrätten har en annan syn och sänker straffet.

Två Karlskogabor i 30-årsåldern dömdes för grovt sabotage mot polisverksamhet. Den ene dömdes till sju år och sex månaders fängelse och den andra till fyra år och sex månader.

I en tidigare överklagad dom från händelsen i Örebro konstaterade Högsta domstolen att den som har deltagit i ett upplopp, som bedöms utgöra sabotage mot blåljusverksamhet, som utgångspunkt inte kan hållas straffrättsligt ansvarig för alla de gärningar som begås vid detta upplopp. Den domen blev en vägledning för hovrätten när de tog sig an alla överklagade domar från Örebro tingsrätt.

I domen angående paret från Karlskoga skriver hovrätten: ”I det aktuella målet var de tilltalade åtalade för att ha begått angreppet mot polisen tillsammans och i samförstånd med samtliga som deltog i upploppet. Högsta domstolen har i avgörandet dock bedömt att de tilltalade enbart skulle hållas ansvariga för de delar av gärningsbeskrivningen som konkret kopplades till deras agerande”.

Högsta domstolens beslut ihop med att de två männen suttit frihetsberövade sedan 30 maj 2022 så sänker hovrätten deras straff.

Den ena mannen får sitt straff sänkt från sju år och sex månaders till tre år och fyra månaders fängelse och den andra får sitt straff sänkt från fyra år och sex månader till 2 år och en månads fängelse.

Sänkt straff för flera män efter upploppPolisen kritisk över Högsta domstolens dom om upploppet i SveaparkenHovrätten sänker straffen för lokala upploppsmän - hänvisar till HD-domKarlskogabröderna fick fängelsestraff efter upplopp

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFängelseKarlskogaÖrebroÖrebro tingsrätt

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.