Hoppa till huvudinnehållet

Ex-ministern: ”Karlskoga gynnas, men det är inte regeringens förtjänst”

Publicerad:
Riksdagspolitikern Matilda Ernkrans (S) är djupt kritiskt regeringens höstbudget.
Riksdagspolitikern Matilda Ernkrans (S) är djupt kritiskt regeringens höstbudget. Foto: Julia Olsson

Att höstbudgeten stöttar hushållen och välfärden som finansminister Elisabeth Svantesson (M) tycker, håller inte Socialdemokraterna med om. Däremot finns det en satsning som gynnar Karlskoga.

– Det här kommer inte att bli en stor stöttning. Staten sviker verkligen sjukvården och skolan med den här budget och fortsätter på sin inslagna väg. De kunde ha sett till att finansiera upp välfärden men gjorde inte det. Det är ett välfärdssvek, säger Matilda Ernkrans (S), riksdagsledamot från Hallsberg.

Hon menar att höstbudgeten inte tar ansvar för att vanligt folk får mer i plånboken utan är en klassisk högerbudget där det satsas på höginkomsttagarna. Det menar hon kommer att slå hårt runt om i regionerna när regeringen inte heller väljer satsa regionalt.

– Man ger inte tillräckligt med pengar för hantera den högre inflationen som gett stora kostnadsökningar i vården. Vi hade behövt att staten tog sitt ansvar inte minst för sjukvården.

Ernskrans lyfter att det är Region Örebro län har ett eget ansvar att hantera sin ekonomi och sitt underskott men hon menar att regionen står ensam utan hjälp från staten. Hon tycker att staten lämnar regionerna i sticket och det är för henne under all kritik.

– Det krisar inom svenska sjukvård på grund av den höga inflationen. De kunde åtminstone ha kompenserat för inflationens kostnadsökningar, tycker Matilda Ernkrans.

Ett fattigare Sverige

Hon spår inte helt oväntat, och som många redan varnat för, att det kommer att bli uppsägningar inom både vård och skola.

– Det är en dålig prioritering. Sverige blir fattigare med det här, säger Ernkrans och tillägger:

– Det vi ser nu tycker inte vi speglar de samhällsproblem vi står inför.

Det var en självklarhet, menar Matilda Ernkrans, för sittande regering att säga ja till bland annat fler poliser för att visa på tuffare tag för gängkriminaliteten men att satsa på förebyggande insatser står SD-regeringen, som Ernkrans kallar den, betydligt blygare inför i Socialdemokraternas mening.

– Det har lagt åtta gånger mer pengar på att slopa plastpåseskatten än vad de lägger på förebyggande insatser för att stoppa nyrekryteringen till gängen.

Enligt Ernkrans har det varit mångas ansvar innan den sittande regeringen att försöka rå sig på den rådande och växande gängkriminaliteten:

– Nu är det regeringen, i samarbete med Sverigedemokraterna, att ansvara och att svara upp till det. Men det gör man inte.

Lokala effekter

Lokalt för just Karlskoga får budgeten effekter då försvarsindustrin kommer få mer att göra.

– Den stora skillnaden kommer att vara de nya jobben som kommer i och med satsningen på Bofors och försvarsmateriel.

Det är dock inget som regeringen själva är helt ansvariga för menar Ernkrans.

– Det finns ett enigt beslut i riksdagen om att vi ska stötta Ukraina för att vinna kriget mot Ryssland och att vi ska skicka vapen och materiel till Ukraina. Annars är det inte vår bild att den här SD-regeringen prioriterar rätt.

Landsbygdsministern: ”Har tillbringat väldigt mycket tid i Björkborn”BUDGETEN: Fler jobb och klirr i kassan utlovasBudgetens viktigaste punkter för din plånbok

Artikeltaggar

BudgetarHallsbergInflationKarlskogaMatilda ErnkransModeraternaPolitikSjukvårdSocialdemokraternaSverigedemokraternaUkraina

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.