Hoppa till huvudinnehållet

Landsbygdsministern: ”Har tillbringat väldigt mycket tid i Björkborn”

Publicerad:
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) besökte under onsdagen Karlskoga för att prata budget och landsbygdsfrågor med tidningen.
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) besökte under onsdagen Karlskoga för att prata budget och landsbygdsfrågor med tidningen. Foto: Helena Lundberg

När landsbygdsministern Peter Kullgren (KD) besökte Karlskoga för att berätta om regeringens budget fick vi även veta att han varit en flitig besökare i Karlskoga. Och utropat ett och annat hejarop i Nobelhallen.

– Man kan konstatera att vi är i ett riktigt knepigt läge. Vi har konjunkturnedgång, hög inflation, höga räntor samtidigt som vi har ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge med ett krig i vårt närområde och en organiserad grov gängbrottslighet i Sverige som så klart måste stävjas, säger Peter Kullgren (KD), Sveriges landsbygdsminister, när han är på genomresa.

Kullgren, som själv är från Forshaga, stannade till i Karlskoga för att prata om regeringens budget och de insatser man i den gör för såväl landsbygd som jordbruk. Men också om de utmaningar man ställts inför med det omvärldsläge som råder.

– Det är stora resurser till försvar och rättsväsende som prioriterats. Men vi har också utmaningar med välfärden där många kommuner och regioner har ett tufft läge, säger Kullgren.

Sänkt skatt

För hushållen där många haft ett tufft år med höga räntor, matkostnader och elkostnader har också satsningar gjorts.

– Vi sänker skatten för de som arbetar och för pensionärer. Och tittar man på garantipension så är det något som räknas upp med inflationen, så där har man också ganska stora höjningar.

För en familj där två personer arbetar kan skattesänkningen ge upp till 14 000 kronor per år.

Har ni gjort särskilda insatser för de som kanske har det ännu svårare, de som är ensamstående?

– Vi kommer fortsätta med förhöjningen av bostadsbidrag. Det blir oftast till de som har det tuffast ekonomiskt och inte sällan handlar det om ensamstående med relativt långa inkomster, säger Kullgren.

I budgeten finns även med flera åtgärder för jordbruket. Bland annat har man infört krisstöd på 193 miljoner kronor med anledning av hur årets skörd drabbats med först extrem torka och sedan stora mängder nederbörd.

Kullgren berättar om krisstödet på 193 miljoner kronor som man i budgeterat för till Sveriges jordbruk.
Kullgren berättar om krisstödet på 193 miljoner kronor som man i budgeterat för till Sveriges jordbruk. Foto: Helena Lundberg

Parallellt fortsätter man satsningen med biogasstöd till jordbruket. Både för att det skulle göra verksamheterna mer motståndskraftiga mot driftstörningar, mer lönsamma och för en bättre miljö.

– Sen det kanske viktigaste just nu för jordbruket är att vi sänker skatten och förlänger med utökad skattenedsättning på jordbruksdiesel, säger Kullgren.

Bränslekostnad

På påståendet om hur beslut om bränsleskatten påverkar oss på landsbygden mer än i städer, där det finns väl fungerande kollektivnät, och om man funderat över att ha olika skattesatser blir svaret politiskt korrekt.

– Man märker när frågan kommer om man tänkt komma upp till de nivåer som man lovade i valrörelsen att de skiljer sig åt beroende på vem man pratar med och var den bor. Det är klart att det är skillnad i hur beroende man är av bilen och det är klart att vissa beslut påverkar olika.

Samtidigt så ligger det en satsning i budgeten på 6,5 miljarder kronor som går till sänkta bränsleskatter och Kullgren menar att hade det inte gjort det hade kostnaden per liter varit högre redan idag.

Peter Kullgren (KD) har genom åren varit en hel del i Karlskoga.
Peter Kullgren (KD) har genom åren varit en hel del i Karlskoga. Foto: Helena Lundberg

Vad vet du om Karlskoga?

– Ganska mycket faktiskt. Jag har tillbringat väldigt mycket tid i Björkborn där jag varit och jobbat en hel del för några år sedan, säger Kullgren och fortsätter:

– Och jag har också varit i Nobelhallen på lite hockeymatcher.

Då håller du alltså på BIK?

Efter en stunds tystnad kommer svaret diplomatiskt:

– De gånger jag varit här och sett på matcher har jag självklart hejat på BIK, men är jag i Löfbergs Lila Arena så kan det nog vara så att jag håller på ett annat lag, avslutar Kullgren med ett leende.

Innan färden fortsatte mot Stockholm passade landsbygdsministern på att göra besök på hos Ingmar Olsson på Alkvetterns gård.

Johan Pehrson (L): Fler jobb och klirr i kassanBUDGETEN: Karlskoga gynnas men det är inte regeringens förtjänst enligt SBudgetens viktigaste punkter för din plånbokUtsläppen ökar med regeringens budgetBUDGETEN: Så många miljoner får Karlskoga

Artikeltaggar

BIK Karlskoga A-lagBjörkbornBudgetarInflationKarlskogaKristdemokraternaNobelhallenPeter KullgrenPolitikSkatter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.