Hoppa till huvudinnehållet

Norska duon som ska hjälpa BIK till slutspel: ”Allt kan hända där”

Publicerad:
Simen Andre Edvardsen och Eskild Bakke Olsen i vardagsrummet, där de spenderar mycket tid när de är lediga. Antingen med sport på tv:n eller Fifa, NHL och Fortnite på Playstation.
Simen Andre Edvardsen och Eskild Bakke Olsen i vardagsrummet, där de spenderar mycket tid när de är lediga. Antingen med sport på tv:n eller Fifa, NHL och Fortnite på Playstation. Foto: Kajsa Juslin

Simen Andre Edvardsen och Eskild Bakke Olsen är barndomskompisarna från Hamar, som efter flera års guldstrider i Norge nu har kommit till BIK för att hjälpa laget i hockeyallsvenskan.

– Det är slutspelet som gäller, säger Bakke Olsen.

Edvardsen, 24, och Bakke Olsen, 21, är två rutinerade spelare i norsk ishockey. Moderklubben Storhamar har varit i final varje år sedan 2017-18, bortsett från covidåren.

Duon har också varit med och spelat i de olika norska ungdomslandslagen, och Eskild har gjort debut i A-landslaget.

Nu har de tagit steget till BIK och hockeyallsvenskan.

– Det ska bli väldigt kul att prova på en ny liga. Den stora skillnaden mot Norge är att det finns fem, sex lag som är bra där. Här blir det bra motstånd i varje match, så det ska bli roligt att komma igång, säger Simen.

Poänggörare

Som hockeyspelare skiljer de sig lite åt, men spelar som centrar båda två.

– Jag hoppas kunna bidra med hårt arbete och spela mitt eget spel, med producering och lite boxplay och lite överallt. Jag skulle nog säga att jag är en tvåvägscenter, som är lite bättre defensivt än offensivt, rent produktionsmässigt, säger Simen.

Eskild säger:

– Jag är en lite mer offensiv spelare, även om jag gillar att jobba på det defensiva och bli ännu bättre där. Men att bidra offensivt är väl det som först och främst är mitt jobb.

”Sportnörd”

Som personer beskriver de sig själva som såna som gärna tar det lugnt och kollar mycket sport på tv när de är lediga.

Eskild Bakke Olsen och Simen Andre Edvardsen är två av BIK Karlskogas nyförvärv inför den här säsongen.
Eskild Bakke Olsen och Simen Andre Edvardsen är två av BIK Karlskogas nyförvärv inför den här säsongen. Foto: Kajsa Juslin

– Jag är lite av en sportnörd. När jag är ledig ligger jag här i soffan och njuter och kollar hockey och fotboll. Eller golf, kanske åker och spelar golf också. Jag gillar att bara ta det lugnt och kolla sport hela dagen, säger Eskild.

Simen säger:

– När jag inte umgås med min tjej, som bor i Norge och kommer hit i bland, så gillar jag att träna lite och sen slappna av resten av dagen eller spela lite.

”Träningsnarkoman”

– Simen är ju lite av en träningsnarkoman, säger Eskild.

– Haha, nej.

Enligt ”Kingen” och Jellvert kan du komma tillbaka efter en match och gymma i en timme?

– Haha. Nej, inte så mycket. Jag kanske har gymmat efter match en eller två gånger nu, men det beror på hur mycket man har spelat eller hur man känner sig i kroppen och sånt också. Jag har växt upp med det. Det kan hända att jag kör lite extra i gymmet efter match, eller efter träning om det är några dagar till nästa, säger Simen.

Delar lägenhet

Eskild och Simen delar lägenhet i centrala Karlskoga och får mycket fritid tillsammans utanför hockeyn.

När de ska beskriva varandra som personer säger de så här:

– Omtänksam, en snäll och fin kille, kan vara lite irriterande ibland, haha. Men han har många bra egenskaper och är en duktig hockeyspelare, säger Eskild.

– Eskild är en fin kille också och en väldigt bra hockeyspelare. Men han kan vara väldigt irriterande, säger Simen med ett skratt.

– Lite barnslig kanske, flikar Eskild in.

Eskild Bakke Olsen är en av spelarna som har gjort flest poäng på försäsongen för BIK.
Eskild Bakke Olsen är en av spelarna som har gjort flest poäng på försäsongen för BIK. Foto: Kajsa Juslin

– Ja, han älskar att skämta. Nej, men det är roligt att skoja med varandra och ha lite kul, och det är kul att få bo tillsammans också. För min del hade jag tyckt att det var tråkigt att bo ensam.

Bra försäsong

Under försäsongen har BIK spelat åtta träningsmatcher med tre vinster och fem förluster som resultat.

– Försäsongen är bra för att sätta ihop laget och spelsystem och sånt där, men den har varit lite upp och ner för laget. Vi har haft en del sjukdom och skador som har gjort att vi inte har haft samma linor hela vägen, säger Eskild.

Själv har han stått för många av lagets poäng.

– Det har gått bra. Det var lite tyngre mot Nybro, men det går ju lite upp och ner såklart. Jag är inte helt nöjd med mitt spel än. Men det är bara försäsong, så när det drar i gång på fredag ska jag och resten av laget vara påkopplade.

Samma kedja

Som centrar är Eskil och Simen inte vana att spela i samma kedja, men i några träningsmatcher har de gjort det.

– Vi startade ihop i två, tre matcher och sen har vi spelat med andra. Men i den sista matchen spelade vi ihop igen, säger Simen.

Brukade ni spela ihop i Storhamar?

– Nej, eftersom vi egentligen är centrar båda två, men det var väl någon match förra året som vi gjorde det, säger Simen.

Simen Andre Edvardsen har förutom spel i Storhamar gjort en halv säsong i Coventry Blaze i Storbritannien.
Simen Andre Edvardsen har förutom spel i Storhamar gjort en halv säsong i Coventry Blaze i Storbritannien. Foto: Kajsa Juslin

Utanför isen har de känt varandra bra mycket längre än under åren i Storhamars A-lag.

– Sedan vi var små. Simens lillasyster är lika gammal som mig, så vi gick samma dagis. Och farsan och hans farsa är bra polare, så vi har känt varandra ganska länge, säger Eskild, vars pappa Tom Erik Olsen är gammal hockeyspelare.

– Det blev lätt för mig att välja hockey. Vi är en hockeyfamilj. Min brorsa spelar i Malmö J20, och både farsan och min farfar spelade i norska högstaligan och i landslaget, säger han.

Eskild Bakke Olsen med moderklubben Storhamar IL:s matchtröja. ”Det här är det viktigaste jag har med mig. Man får aldrig glömma vart man kommer ifrån”, säger han med ett leende.
Eskild Bakke Olsen med moderklubben Storhamar IL:s matchtröja. ”Det här är det viktigaste jag har med mig. Man får aldrig glömma vart man kommer ifrån”, säger han med ett leende. Foto: Kajsa Juslin

Tom Erik Olsen spelade bland annat hockey-VM i Sverige 1995.

Siktar på topp sex

Under säsongen, som startar på fredag med match hemma mot Östersund, hoppas BIK ta en direktplats till slutspelet.

Lag 1-6 blir klara för kvartsfinal medan lag 7-10 får spela en form av kval, eller åttondelsfinal, för att komma dit.

Simen säger:

– Jag tror att vi kan nå topp sex, det har vi satt som mål också. Så jag tror på det och tror det blir en rolig säsong. Vi är en bra grupp med bra killar i laget och har en väldigt bra sammanhållning.

Han får medhåll av Eskild.

– Vi hade ett målmöte häromdagen och där sa vi att för laget så är det först och främst topp sex i serien, och över det är en bonus. Men det är slutspelet som gäller, och där vill ju alla vinna. Så allt kan ju såklart hända i ett slutspel, och ett avancemang hade varit väldigt roligt.

Experternas dom – så går det för BIK Karlskoga: ”Gjorde mig besviken”Brynäs storfavorit – BIK vill till slutspel igen: ”Bråka så mycket som möjligt”Så har det gått för BIK – från vinsten mot Storhamar till fredagens förlust”Kingen” och Jellvert beskriver BIK:s nyförvärv: ”Stark som en oxe”LISTA: Här är alla BIK-spelares tröjnummer att lära sig inför säsongen

Artikeltaggar

BIK Karlskoga A-lagEskild Bakke OlsenIshockeySimen André EdvardsenSport

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.