Hoppa till huvudinnehållet

Wingefors: ”Vår verksamhet följer alla relevanta regelverk”

Publicerad:
Reporter Anders Persson
Anders Persson
anders.persson@kt-kuriren.se
Lars Wingefors har svarat tidningen genom mejl och säger att de inte kommenterar detaljer kring deras verksamheters säkerhetsarbete.
Lars Wingefors har svarat tidningen genom mejl och säger att de inte kommenterar detaljer kring deras verksamheters säkerhetsarbete. Foto: Lisa Olaison

Lars Wingefors från Karlstad har pekats ut som en säkerhetsrisk på grund av kontakter med Ryssland och ägandet av fastigheter som hyrs ut till försvarsindustrin i Karlskoga. Det var SVT Värmland först att rapportera om.

Enligt SVT är Lars Wingefors huvudman i spelkoncernen Embracer som, enligt Kyiv School of Economics, är de bland svenska företag som har störst omsättning i Ryssland.

Lars Wingefors är även huvudägare i fastighetsbolaget Booforsen som äger stora delar av fastigheterna inom Bofors industriområde i Karlskoga. Bland hyresgästerna finns flera företag inom försvarsindustrin som BAE Systems Bofors och Saab Dynamics.

Säkerhet är fundamentalt

Lars Wingefors har svarat tidningen genom mejl och säger att han inte kommenterar detaljer kring deras verksamheters säkerhetsarbete.

– Det är dock viktigt att understryka att säkerhet är fundamentalt, både för mig personligen och för våra verksamheter. Vår verksamhet i Karlskoga följer självklart alla relevanta regelverk som är associerade med de aktiva verksamheterna.

Lars Wingefors berättar att han genom sitt majoritetsägda holdingbolag Lars Wingefors AB, äger cirka 20 procent av kapitalet i Embracer.

– Embracer är ett börsnoterat ägarbolag som omfattas av ett strikt regelverk gällande hantering av oberoende och information, även i förhållande till mig som grundare. Embracer fördömer Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina och de olagliga annekteringarna.

Flera anställda i Ryssland

Lars Wingefors säger att Embracer engagerar över 16 500 medarbetare i över 40 länder, varav ungefär fem procent är stationerade i Ryssland.

– De ryska dotterbolagen är så kallade kostnadsställen som bedriver utvecklingsarbete åt bolag i andra länder utan intäkter från försäljning i Ryssland. Det innebär för Embracers del begränsad vinst i de ryska bolagen och därmed även begränsad inkomstskatt i Ryssland, skriver Lars Wingefors.

Försvarsminister Pål Jonson har genom sin pressekreterare svarat tidningen att han som minister inte uttalar sig om enskilda individer.

– Men generellt kan jag säga att Försvarets Materielverk, FMV är tillsynsmyndighet för de som bedriver säkerhetskänslig verksamhet som rör försvarsmateriel. FMV ska genom att utöva tillsyn kontrollera att verksamhetsutövarna följer bland annat säkerhetsskyddslagen. Ett starkt svenskt försvar kräver att känslig information inte hamnar i fel händer men om det ändå misstänks ske bör detta anmälas så snart som möjligt till ansvarig tillsynsmyndighet, säger Pål Jonsson.

Är försiktiga

Två av de största försvarsindustrierna i Sverige, BAE Systems Bofors och Saab Dynamics hyr sina fastigheter av Booforsen. De är båda försiktiga i sina uttalanden när det gäller säkerhet.

Max Verner, kommunikatör på BAE Systems Bofors skriver i ett mejl: ”Det stämmer att vi hyr fastigheter av det nämnda företaget. Vi kommenterar inte hur vi bedriver vårt säkerhetsarbete eller vilka risker vi ser i vår verksamhet. Vi kan däremot garantera att vi tar vår säkerhet på största allvar och lägger därför löpande nödvändiga resurser på att se över potentiella risker kopplade till vår verksamhet. Vår kontinuerliga säkerhetsprocess är en grundläggande och självklar förutsättning för att vi ska kunna bedriva vårt arbete på ett så säkert sätt som möjligt.”

Hyr av bolaget

Mattias Rådström är presschef på Saab och han skriver i ett mejl: ”Det stämmer att vi hyr vissa fastigheter av bolaget, det har vi gjort sedan en lång tid tillbaka. Av säkerhetsskäl beskriver vi inte hur vi bedriver vårt säkerhetsarbete eller vilka eventuella risker vi ser i vår verksamhet eller vilken typ av samarbete vi har med myndigheter. Vi tar säkerhet på största allvar och lägger omfattande resurser på att se över potentiella risker kopplade till vår verksamhet i syfte att kunna bedriva den på ett så säkert sätt som möjligt.”

Läs också:

Läs också

Artikeltaggar

BAE SystemsBostad och byggenEkonomiEmbracerFastigheterFMVFörsäljningKarlskogaLars WingeforsMyndigheterRysslandSaab DynamicsSVTSäkerhetVärmlands län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.