Hoppa till huvudinnehållet

Dennis Hall om stundande säsongen: ”Bredden kommer bli vår spets”

Publicerad:
Dennis Halls BIK Karlskoga premiärspelar mot Östersund i Nobelhallen på fredagen.
Dennis Halls BIK Karlskoga premiärspelar mot Östersund i Nobelhallen på fredagen. Foto: Eric Hellqvist

BIK Karlskogas nye headcoach Dennis Hall är trots sin unga ålder en rutinerad tränare. Efter tre år på raken som årets tränare i hockeyettan inleder han nu sin första säsong i BIK.

– Det kommer bli jättekul, säger han.

34-årige Hall kommer från Stockholm och inledde sin karriär som spelare, i moderklubben Farsta.

Redan som 23-åring tvingades han dock lägga av på grund av skada, och ända sedan dess har han varit tränare.

– Jag hade faktiskt inte haft några direkta planer på att bli tränare, även om jag som spelare var väldigt frågvis och intresserad av spelet redan då. Men det var i Huddinge, när Nichlas Falk (som i dag tränar Västervik) frågade om jag ville bli juniortränare, som det började, säger Hall.

Efter många framgångsrika år i hockeyettan med Borlänge, Forshaga och Hudiksvall, och en avstickare till Schweiz 2019, börjar den nya säsongen med BIK på fredagen.

– Det ska bli jättekul. Vi har lite småskavanker i laget men nu börjar vi närma oss fullt manskap, och man märker på allihop att det börjar närma sig och att det är ett annat fokus.

Bredd i truppen

Spelet på försäsongen har sammantaget känts bra.

– Summa summarum så tycker jag att AIK borta och Södertälje senast är våra två bästa insatser över 60 minuter på försäsongen, säger Hall.

Truppmässigt trycker han på den bredd som finns i laget.

– Vi ser det som så att våran bredd kommer bli våran spets. Vi behöver vara det där jobbiga, konsekventa BIK, som egentligen oavsett vilka som är inne på isen kan producera framåt, men som också kan göra ett bra defensivt jobb.

Spelmässigt vill man ta sig snabbt från egen zon till anfallszon.

– Och sedan använda vår kreativitet, som jag tycker att vi har i truppen, där. Vi har inte byggt ett spel där vi ska spela superkonstruktivt nerifrån, utan ganska simpelt, men att det i stället går lite fortare. Försvarsmässigt vill jag också att vi tar pucken i stället för att vi får pucken, säger Hall, som har förespråkat ett aggressivt försvarsspel och puckinnehav i offensiven på ett väldigt framgångsrikt sätt i sina tidigare klubbar.

Årets tränare

Tre säsonger i rad har han blivit utsedd till årets tränare i hockeyettan.

– Det roligaste med det priset är att det är spelarna i ligan som har röstat. Spelare i andra lag som jag inte ens har haft. Men sedan är man ju inte ensam utan det är ett helt team runt med både spelare och ledare som gör ett minst lika bra jobb.

Som 34-åring blir Hall den näst yngsta tränaren i allsvenskan efter AIK:s Anton Blomqvist. Samtidigt som han också har rutin och har haft intresse från allsvenska klubbar tidigare.

– Jag har aldrig varit en sådan som har bråttom, utan jag vill bygga min identitet och vad jag står för både ledarskapsmässigt och spelfilosofiskt. Jag vet att jag är en ung tränare men det är inget som jag går och tänker på dagligen, utan jag förutsätter att jag är på den här nivån för att jag är kvalificerad.

Varför föll valet på BIK?

– Jag tycker att det finns likheter mellan Hudiksvall, där jag trivdes jättebra, och BIK. Även om BIK Karlskoga som förening är numret större rent organisatoriskt och allt runtomkring.

– Men det finns likheter i form av gemenskap, och spelare som trivs och mår bra presterar ofta bra, och jag tyckte att det passade mitt ledarskap. Sedan har min sambo pluggat fem år i Karlstad och har skaffat vänner där, så hon var självklart involverad i beslutet också.

Hall och sambon Johanna trivs bra i Karlskoga, med ettåriga dottern Lilly och chihuahua-hunden Bobbo som nya medlemmar i familjen.

– Vi trivs jättebra. Vi har en kanonfin lägenhet och vår dotter har precis börjat förskolan. Johanna har ett jobb som tillåter att hon kan jobba hemifrån också, samma tjänst som hon hade när vi bodde i Hudiksvall, så det är bra.

I laget är man redo för den nya säsongen i hockeyallsvenskan.

– Jag tycker att gruppen anammar det vi vill göra och vi har fått bra gensvar där tycker jag. Det känns positivt inför säsongen.

Premiären mot Östersund

BIK inleder hockeyallsvenskan hemma i Nobelhallen mot Östersund på fredagen.

– Ett lag som likt oss vill spela med hög fart och sätta press och återvinna pucken i tidigt skede. Jag ser framför mig ett lag som kommer hit och inte backar av, utan jag tror att dom kommer vilja släppa loss och köra, framför allt i en premiär, säger Hall.

Hall och laget har minst sagt sett fram emot premiären, och hoppas att den blir så fartfylld som man planerat.

– Premiärer kan samtidigt ha väldigt olika ansikten. Det kan bli lite rörigt ibland eftersom det är så mycket känslor inblandade, så jag brukar försöka att inte dra för stora växlar av premiärer. Men jag hoppas att vi kan hitta en skön mental balans och komma ut på ett sätt där vi vågar spela och göra våra grejer.

– Förhoppningsvis kan vi bjuda både oss själva och publiken på en underhållande kväll.

I matchtruppen saknas Carl Bruhn och Leo Klavhed på grund av skada, och Måns Krämer och Alexander Jarl Åhlin vilar.

Laguppställningen presenteras först under matchdagen.

Gustaf Thorell tillbaka i klubben han brinner mest för: ”Kan bli farliga”Norska duon som ska hjälpa BIK till slutspel: ”Allt kan hända där”Experternas dom – så går det för BIK Karlskoga: ”Gjorde mig besviken”Brynäs storfavorit – BIK vill till slutspel igen: ”Bråka så mycket som möjligt”

Artikeltaggar

BIK Karlskoga A-lagDennis HallIshockey

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.